En fjärdedel av Italien har stängts av efter Corona-smitta

Hela 16 miljoner människor i Italiens norra delar har i helgen blivit satta i karantän avslöjade premiärminister Giuseppe Conte under ett direktsänt tv-tal i helgen.



Hela Lombardiet med staden Milano samt 14 provinser till, som Venedig, är nu helt avstängda från omvärlden på grund av coronaviruset. Ingen får längre resa ut eller in i områdena utan särskilda skäl och man ska dessutom hålla sig hemma och undvika kontakt med andra människor så gott det nu går. Biografer och teatrar måste hålla stängt, religiösa ceremonier som begravningen och bröllop ställs in, skolor och universitet stänger ner, så även alla sportevenemang. Brott mot detta kan ge fängelse.




– Vi står inför ett nationellt nödläge. Detta är en tidpunkt för eget ansvar, sa Giuseppe Conte under presskonferensen.

Italienska tv-kanalen RAI berättar om ödsliga städer och om människor som nu tvingas hålla sig hemma i karantän, frön ödsliga tågstationer och affärer där folk köar eller köper upp allt toalettpapper som finns. Såg nyss en film om två kvinnor som slogs i en butik. Men följer då alla dessa nya regler? Nja inte direkt berättar tv-kanalen. I Milano är fortfarande affärer öppna en del av dagen, men det är inte många som går ut ändå. Man ser kanalen intervjua både dem som tycker det är löjligt att behöva stanna hemma till de som verkligen är förbannade på folk som inte tar Coronaviruset på allvar.




Det är drastiska metoder som Italien tagit till sedan landet drabbats hårt av coronavirus och har det största antalet drabbade utanför Asien med Kina, Sydkorea och Iran. Förutom Lombardiet påverkas följande 14 provinser i Italien av karantänen som varar till den 3 april:

Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro, Urbino, Venezia, Padova, Treviso, Asti , Alessandria, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli.

Italien hade under måndagsmorgonen 7375 konstaterade fall av corona och 366 dödsfall av det fruktade viruset COVID-19.
Kan ni italienska går det bra att följa nyheterna via Rai här››

Kanalen CNN har också intervjuat två läkare som arbetar för fullt på ett sjukhus i det mest drabbade området i Italien. De berättar om hur de jobbar 4-5 dygn i sträck, utan att resa hem till familjen. De berättar öppenhjärtigt om svårigheterna med att få tid över att hjälpa alla patienter på överfulla salar. Vården och sjukhusen är överbelastade just nu och personalen går nästan på knäna redan och varje dag kommer det bara in allt fler människor som är svårt sjuka.

Se inslaget här på CNN på engelska››




Av Agneta Nisbeth
Foto: Faksimil Regione Lombarda samt Italienska turistbyrån och CNN

Kommentarer