EU vill öppna upp för resande igen - redan till sommaren

Det verkar nu som fler länder inom EU planerar att öppna upp sina gränser till sommaren, trots allt. För turistnäringen i Europa har tagit otroligt mycket stryk av corona-pandemin som gjort att vissa väljer att stanna hemma istället för att packa resväskan och åka iväg på semester.

Kroatien vill lätta sina restriktioner

För vissa länder ser det ut som det kanske kan bli lite lättnader på restriktionerna som satts i samband med spridningen av coronaviruset. Bland annat har EU-kommissionens ordförande uttalat sig i frågan som berör väldigt många, både de som vill resa iväg på en semester och alla de som arbetar inom turistindustrin på något sätt.

En härlig bild från ön Vis.

Ursula von der Leyen, som är EU-kommissionens ordförande, tror att ändå det kan bli möjligt med utlandsresor redan i sommar.
– Jag tror att vi ska kunna hitta smarta lösningar så att vi kan åka på sommarsemester, sa Ursula von Der Leyen i portugisisk TV häromdagen.

Vackra Kroatien saknar sina turister.


Och den svenske biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten har också kommenterat frågan om eventuella sommarresor:
– Jag tycker personligen, och jag tror mina kollegor tycker det också, att det är svårt att säga att det är ett så bra läge att man kan resa i sommar, sa Wallensten under ett pressmöte.

Prag i Tjeckien.

Ursula von Der Leyen tror att det går att skräddarsy olika lösningar så att alla nya krav på social distansering och hygien kan respekteras och efterföljas. De restriktioner som nu finns i de flesta europeiska länder lär enligt EU kosta över 10 miljarder kronor per månad och det är inte underligt att man nu försöker hitta olika, lämpliga lösningar för att åter få igång turismen.

Stefansdomen i Wien.

Österrikes turistminister Elisabeth Köstinger har till exempel föreslagit att turister från vissa EU-länder, de som lyckats bättre med att begränsa smittspridningen, ska få resa till Österrike under sommaren. Vi vet också att bland andra Tjeckien och Slovenien har haft diskussioner med Kroatien om att deras medborgare ska kunna semestra på kroatiska badstränder utan att sitta 14 dagar i karantän först. Kroatiens plan är annars att först satsa på sina egna inhemska besökare under högsäsongen i sommar. Turister uppmanas att bo på camping, i privata hem eller om man så vill, på hotell som ser till att gästerna håller avstånd till varandra och har en bra hygien.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer