När kommer vi kunna resa igen?

Många frågar sig nu när vi kommer att komma ut från denna mardröm - då vi inte längre behöver vara rädda för att dö eller bli svårt sjuka av coronavirus och åter kunna resa fritt i landet och resten av världen. Men saken är den att vi inte riktigt vet, ännu.

Här på besök i Dubai Marina.

Jag har rest mycket i mina dagar och inte varit direkt rädd för att smittas av någon sjukdom. Har också varit riktigt sjuk ett par gånger under resor utomlands och tvingats uppsöka läkare akut. Andra gånger har jag inte kunnat nå ett sjukhus och tvingats kurera mig själv på platser långt bortom allfartsvägarna. Men något så brutalt som coronaviruset har jag aldrig upplevt. Det har heller aldrig hänt att en hel värld stänger ner på grund av ett virus - i alla fall på detta sätt och i modern tid.

Ett minne från en resa till Palermo på Sicilien.

Just nu känns det väldigt avlägset med en resa utomlands, vi har här i Sverige fått höra att det knappast kommer att ske under sommaren - snarare fram emot hösten. Men även om vi släpper på våra restriktioner så är det ju inte säkert att andra länder gör det samma och då kommer vi ju ändå ingenstans.


Från en strand i Thailand.

När länderna som stängt ner väl släpper in resenärer så kanske nya bestämmelser förändrar vårt sätt att semestra på många olika sätt. Kanske vi inte längre kommer få sitta nära varandra på krogen och stranden, kommer pooler att vara öppna och måste vi bära mask hela tiden? Måste vi ta ett coronavirus-test för att ens kunna komma in i landet? 
Frågan är, hur kommer vi kunna och vilja att resa i framtiden?


Här är jag på en restaurang i Grekland.

Så här skriver UD på sin hemsida: "Förlängd avrådan för alla länder På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av det nya coronavirusets spridning, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juli 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 13 maj 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till och med den 15 juli 2020".

Vilken konsekvenser kan då ett beslut att resa få just nu? Återigen kommer här ett citat från UDs hemsida: "Oavsett om UD avråder eller inte måste man som resenär fatta egna beslut om sin resa. En avrådan ska ses som en signal om ett försämrat säkerhetsläge på en plats. Om man väljer att resa till ett område mot UD:s avrådan rekommenderas en tilläggsförsäkring till den vanliga reseförsäkringen. Prata med ditt försäkringsbolag!"
Vi har också fått uppgifter om att det inte verkar vara tal om att kunna resa iväg utomlands under sommaren och att UD med största sannolikhet kommer förlänga reseförbudet.


Amalfikusten lockar jämt.

Just nu är det bara att stanna hemma så mycket det går och inte utsätta sig för risker som gör att man kan bli smittad eller naturligtvis smitta andra om du själv är sjuk. Vi får hitta andra sätt att stimulera oss, att resa virtuellt är ett alternativ. Jag kommer i alla fall att fortsätta drömma om resor och skriva om platser jag redan besökt här på sajten.
Håll ut, vi tar oss igenom detta också en dag!!

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer