Ängelholms flygplats får antagligen vara kvar

För en tid sedan skrev jag här att det inte längre skulle gå att flyga ner till Ängelholm i Skåne - flygplatsen skulle lägga ner sin verksamhet tills vidare. Men nu har nya positiva uppgifter kommit och här är en uppdatering...


På flygplatsen i Ängelholms hemsida står måndagen den 8 juni att läsa följande:

"Idag meddelade sju nordvästskånska kommuner (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Perstorp och Ängelholm) att man tecknat en avtalsförklaring med flygplatsens nuvarande ägare, PEAB. De sju kommunerna avser bilda ett nytt bolag som ska köpa det befintliga flygplatsbolaget, Ängelholms Flygplats AB och därmed ta över flygplatsdriften fr o m 1 september. Det återstår fortfarande en del detaljer innan det formella överlåtelseavtalet kan tecknas, samt de formella besluten i de sju kommunernas kommunfullmäktige. Det senare kommer att ske i augusti. Det är dock väldigt positivt att det här steget tas nu, och med avsiktsförklaringen undertecknad så ser framtiden ljus ut för Ängelholm Helsingborg Airport igen. Om en vecka, på måndag den 15 juni, startar vi flygtrafiken igen. SAS kommer att ha en daglig (ej lördagar) ankomst/avgång till/från Arlanda och Amapola (i samarbete med BRA) kommer att en ankomst/avgång till/från Bromma måndag till fredag. Efterfrågan på flygresor kommer sedan att styra tillväxten på antal flyg från vår flygplats. Vår förhoppning är att vi efter sommaren har en tidtabell med flyg till/från Stockholm som möter regionens behov. Nu ser vi fram emot att ta emot er igen och få lite liv och rörelse på ”världens bästa lilla flygplats”!
Christian Ziese, VD



Så här skrev jag förut:
Effekterna av Coronapandemin har gjort att ägarna (PEAB) till Ängelholms Flygplats AB meddelat att flygplatsdriften läggs ner, i alla fall tills vidare.

– Vi har drivit flygplatsen i tio års tid och under de senaste åren har vi framfört att vi långsiktigt inte kan ta ensamt ansvar för denna viktiga samhällsfunktion. Coronapandemins effekter på resandet har ställt frågan på sin spets. Utan intäkter och med en oklar framtid för flyget måste vi nu tyvärr ta steget och stänga flygplatsen tills vidare. Samtidigt har jag goda förhoppningar om att kommunerna i Nordvästskåne vill hitta en lösning så att flygplatsen kan återstartas i framtiden, säger Jesper Göransson, vd och koncernchef Peab.



Så här stod det tidigare att läsa på flygplatsens hemsida:
"Efterfrågan på flygresor har helt försvunnit och flygplatsbolaget har förlorat en miljon per vecka de senaste 10 veckorna. Då flygplatsen inom överskådlig framtid inte kommer att ha några ekonomiska förutsättningar för överlevnad, läggs driften alltså ner tills vidare. ÄFAB har drivit flygplatsen i snart 10 år på ett säkert och kostnadseffektivt sätt, men det är inte rimligt att en privat ägare ensam kan ta ansvar för den viktiga samhällsfunktion som flygplatsen är. PEAB har långt framskridna diskussioner med ett antal av de nordvästskånska kommunerna om förutsättningarna för att bedriva flygplatsverksamheten framöver. En eventuell återstart av driften kräver att en lösning kommer till stånd med kommunerna i nordvästra Skåne. I första hand så måste dock efterfrågan på flygresor återuppstå, och detta till en nivå som gör det försvarbart att driva flygplatsen. Merparten av vår personal sägs upp, men vi behåller de positioner som krävs av myndigheterna för att behålla vårt flygplatscertifikat. Detta är en förutsättning för att kunna växla upp verksamheten längre fram, om förutsättningarna är de rätta. Vi behåller även fordon och annan nödvändig utrustning. Vi kommer (under vår uppsägningstid) att hålla flygplatsen öppen under hela sommaren. SAS meddelade igår att de avser börja flyga i begränsad omfattning fr o m 15 juni, vilket naturligtvis är positivt för hela regionen. Vår förhoppning är att behovet av flygresor till/från Ängelholm snabbt kommer att öka igen, och att det då finns förutsättningar för att återstarta vår verksamhet."


Text Agneta Nisbeth
Foto: Ängelholms flygplats

Kommentarer