Då öppnar Cypern upp sina gränser

Cypern förbereder nu för att åter öppna sina gränser för turister och direktflyg ska tillåtas från 19 länder i juni – dock inte från Sverige



Sverige - precis som länder som Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien, Beneluxländerna och Ryssland - kommer att få vänta ett tag till på att resa till just Cypern. Landet har själv klarat sig riktigt bra under corona-pandemin med bara 942 bekräftade fall och 17 döda och de har en stor del av befolkningen som är beroende av turismen. Så det är inte så konstigt att de nu öppnar upp för besök av medborgare i 19 länder, men alltså inte från Sverige eller länder som till exempel Storbritannien, Ryssland, Spanien, Frankrike och Italien.



I första etappen, mellan den 9 och 19 juni tillåts resenärer från 13 länder att resan dit - från så kallade lågriskländer - detta förutsatt att personerna har intyg på att de inte är smittade. Så nästa fas, den 20 juni slopas kravet på intyg för resenärer från dessa 13 länder som har hamnat under "kategori A". Samma dag tillåts också resenärer från ytterligare sex länder att resa till Cypern, som hamnat under "kategori B", men de krävs på friskhetsintyg vid inresa.
Vi svenskar är till en början inte listade någonstans, men de kommer att uppdatera infon varje vecka och nya länder kommer att tillkomma i kategori B, och att en del länder kommer flyttas upp till kategori A. Myndigheterna i Cypern räknar med att så mycket som 70 procent färre turister kommer att besöka landet under 2020.




– Jag förväntar mig att länder som Storbritannien, Sverige, Ryssland och Frankrike inom några veckor kommer att kunna resa till Cypern i juli, säger turistminister Savvas Perdios.

Så vi får helt enkelt vänta och se vad som händer och just nu får vi ju ändå inte lämna landet. Själva har jag inga planer på att resa utomlands senare i sommar även om vi får - jag stannar snällt hemma i Sverige.
Och så här skriver UD på sin hemsida om vad som gäller vid utlandsresa:
"Förlängd avrådan för alla länder På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av det nya coronavirusets spridning, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juli 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 13 maj 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till och med den 15 juli 2020."

Text och bild Agneta Nisbeth

Kommentarer