Den 3 juni öppnar Italien upp sina gränser igen

Italien kommer äntligen att öppna upp sina gränser igen, från och med den 3 juni kommer resor till och från landet att vara tillåtna för EU-medborgare, meddelar regeringen i ett uttalande.

En bild från den vita staden Ostuni


Italien har som vi alla vet haft väldigt hårda restriktioner på vad man kan och inte kan göra sedan mitten av mars - allt för att förhindra spridningen av coronaviruset. Medborgarna har i princip bara fått gå ut för att handla mat och gå på apotek, även kiosker med tidningar och liknande har varit öppna. Men nu börjar de så smått att lätta på restriktionerna och öppna upp delar av samhället igen, fast först för sina egna medborgare.




Redan på måndag den 18 juni tillåts nämligen affärer och restauranger hålla öppet för kunder och invånarna får större frihet att röra sig utomhus, bland annat att resa mellan olika regioner i landet som tidigare inte varit tillåtet, förutom i mycket speciella fall. Nu kommer även museum och frisörer att kunna öppna igen, för att nämna några exempel. Flera regioner har sedan en tid tillbaka tryckt på för att kunna återgå till sina mer vanliga rutiner, och på några platser med färre drabbade har redan släppt på en del bestämmelser.

Och så nu, från och med 3 juni kommer alla EU-medborgare tillåtas att resa in i Italien. Det ska heller inte vara något krav på att du måste sitta i karantän om du kommer just från EU-området samt länderna Schweiz och Monaco, rapporterar italienska tidningar. Däremot kommer resenärer från alla andra länder att få vänta - i alla fall till den 15 juni.



Från och med måndag, 18 juni, får som vi berättat italienare även tillåtelse att resa fritt mellan landets regioner och detta kommer också ge många chansen att äntligen åka och hälsa på sin släkt och sina vänner som bott inom ett annat område.  Det innebär också att man resa över till sitt semesterhus eller bara resa iväg någonstans under semestern.




På stränderna och hotellpoolerna kommer också nya regler att gälla, en meter minst mellan varje person och 10 meter från varje parasoll. På hotell och i taxi måste du bära ansiktsmask och ska du ut och äta på restaurang eller gå och handla i en affär måste det vara minst en meter mellan dig och andra kunder, några kommer att kräva två.





–Vi tar något av en kalkylerad risk att släppa på restriktionerna och att kurvan kan gå upp igen, men vi måste också acceptera att vi måste komma igång igen, någongång. Vår ekonomi kan inte heller vänta längre säger italiens premiärminister Giuseppe Conte.

Just nu är det 224.760 personer som drabbats av coronavirus och 31.763 som avlidit i Italien samt 122.810 som tillfrisknat, fortfarande är det de norra delarna av landet som drabbats allra hårdast.

Ni kan själva följa coronaviruset i Italien via Corriere della Sera här››


Text och bild: Agneta Nisbeth, hus faksimilbild Corriere della Sera



Kommentarer