Inga resor utomlands förrän tidigast den 15 juli

Det blir alltså inga resor utomlands än på ett tag för oss svenskar. Men vi får i alla fall resa iväg med familjen i bilen, fast bara max två timmar från hemmet.

Det får bli en semester i Stockholm för mig, under timmen med bil från hemmet.

Utrikesminister Ann Linde meddelade under onsdagen att UD nu förlänger sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder till den 15 juli.
– UD har i dag beslutat att förlänga avrådan till alla länder fram till den 15 juli 2020. På grund av den fortsatta osäkerheten som råder, säger hon och tillägger att avrådan både kan förlängas ytterligare eller förändras åt annat håll innan den 15 juli.
Hon menar att beslutet inte direkt grundar sig på smittspridningen av coronaviruset, utan på de hårda restriktionerna som flera länder runtom i världen infört.



Samtidigt kommer nya råd och uppmaningar för resor inom Sveriges gränser. Tidigare har uppmaningen varit att avstå alla icke nödvändiga resor inom landet, men nu öppnas ändå upp för att vi kan ta oss runt med bilen i vårt närområde under sommaren.
Bilresor som tar från en upp till två timmar från hemmet kommer med andra ord att kunna göras - fast bara under vissa förutsättningar.

– Även under dessa resor så gäller sunt förnuft och det egna ansvaret, förklarar Stefan Löfven.


Sverige är också vackert under sommaren.

För vi måste verkligen redan nu inse att denna sommar inte kommer bli som förr i världen. Att det också är viktigt att vi inte fortsätter att umgås i stora grupper och håller avståndet till alla andra förutom de inom den närmaste familjen. Så vi inte belastar sjukvården på platser där vi inte bor.

– Om man reser ska det vara med familjen eller nära bekanta som man redan umgås med. Det är inte en signal från vår sida att faran är över, påpekar Lena Hallengren.

Så även om vi inte kan ta en charter än på ett tag eller sticka iväg på en äventyrlig jordenruntresa så kan vi ändå få en fin sommar, här hemma.

Lite mer specifikt för er som ska till Italien - åka hem därifrån eller dit kan titta in på denna officiella sida på engelska om det aktuella läget just nu - läs mer här››

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer