Resebranschen världen över drabbas väldigt hårt av pandemin

Det är en svår tid för alla just nu, oberoende av var man bor i världen. Arbetslösheten stiger överallt, men en sektor som är mycket hård drabbad är resebranschen.

Malta är ett av de drabbade länderna.

2020, kommer verkligen att bli ett riktigt katastrof-år för för alla som arbetar inom turism- och resebranschen. En bransch som står för 10% av jordens alla arbetstillfällen och en tredjedel av alla dessa jobb, runt 100 miljoner arbetstillfällen, är nu i fara. Vilket också innebär att väldigt många människor inom dessa sektorer har inte längre någon lön alls. CNN har gjort en lista på de länder som drabbats allra värst, från Virgin Islands, Aruba, Maldiverna och Seychellerna till ögruppen utanför Afrikas västkust Kap Verde som blivit poppis för svenskar under senare år.

Kap Verde är också illa ute.

I Europa kommer Georgien överst på listan över drabbade länder, sedan ser vi mer kända turistdestinationer som Malta, Montenegro, Kroatien, Cypern, Grekland och Portugal. Vi talar då inte bara om flygbolag och resebyråer utan allt från hotell och andra boenden, restauranger, affärer, taxi och guider. Ja listan kan naturligtvis göras mycket, mycket längre och för varje dag som går utan att ett företag tjänar några pengar, dess värre blir det.

En pool på Cypern.

De som hittills rest mest och spenderat mest pangar på resor är kineserna, men frågan är om de har lust eller ens ekonomiska medel att resa inom den närmaste framtiden. Även om Kina var det land som drabbades först av Corona-pandemin så ser det inte ut som de varken vill eller kan resa iväg riktigt ännu.

I år får vi nog njuta av den svenska sommaren.

Hur är det då med Sverige och resten av Europa, ja det ser ändå ut som ett flertal länder tänker öppna upp sina gränser till sommaren.

EU-kommissionen har antagit ett paket för vad de kallar "en säker återgång till resande och turism i sommar". Och kommissionens verkställande vice ordförande Margrethe Vestager sade under ett pressmöte:
– Våra råd kan bara fungera om vi alla gör vår del, vi har redan fått vänja oss vid tanken på att vår hälsa beror på vilka beslut vi tar. När vi börjar resa igen måste vi ha i åtanke att det finns skillnader av en anledning. Kommissionen har också startat en hemsida med en interaktiv karta, så att vi från Europa kan resa och veta vad som händer i de länder man besöker. Det kommer inte att vara en normal sommar för någon av oss.

Vackra Taormina på Sicilien. 

EU har antagit ett paket med åtgärder för att resorna mellan länderna ska kunna fungera. Förslaget innehåller fyra punkter: Resor, gränser, hälsa och återbetalning.
– För idag är turismen en viktig del av EU:s ekonomi. Men vi måste återinföra den på ett säkert sätt, så vi kan fortsätta att vara friska, sa Margrethe Vestager.

Thierry Breton som är kommissionär för EU:s inre marknad sa också följande under pressmötet:
– Miljontals företag riskerar nu att gå i konkurs och människor behöver gå tillbaka i arbete snarast. Vi behöver också en paus, särskilt efter vår isolering där vi gärna vill njuta av vår semester, träffa vänner och familj, även om de bor i andra regioner eller länder. Men vi vill göra det samtidigt som vi håller oss friska. Viruset kommer att finnas med oss en lång tid. Just nu har vi inte alla svar och vi kommer inte att få dem i nu dag. Det här är en pågående process. Varje land bestämmer, åtgärder som införs sker gradvis, inte på en gång. Det är något vi alla måste acceptera.

En svensk sommardag.

Under mötet efterfrågade Thierry Breton också en kreativitet för att ta oss igenom den här unika situationen.
–Vi måste arbeta tillsammans i EU-institutioner, olika branscher och städer.  Nu måste vi själva skapa den framtida EU-turismen. På så sätt kommer vi starka ur den här krisen.

Hur ska vi då öppna upp våra länder? Det föreslås att man ska göra det i tre olika faser.
Fas 0 - är där vi befinner oss nu, med med strikta restriktioner och reseförbud.
Fas 1 - är då lättnader kommer att göras mellan regioner, områden och länder med liknande situation av coronavirus.
Fas 2 - är den sista delen, som kan införas när alla kontroller kan lyftas, även om nödvändiga hälsoåtgärder fortfarande finns på plats. Några datum när detta kan ske nämns dock inte.

Men trots allt är det nog många som inte planerar att resa i sommar - nu har ju UD förlängt sin avrådan att resa utomlands till den 15 juli 2020.  Varje land verkar satsa lite extra på att få sina egna invånare att semestra hemma detta år. Inte illa det heller, är bara vädret bra så finns det mycket att göra och se här hemma också, eller så kan man ju alltid bara ligga i hängmattan eller soffa och läsa en bok...


Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer