Nya regler ombord för handbagage i Corona-pandemins spår

Nu under corona-pandemin har många flygbolag plötsligt begränsat möjligheten för sina passagerare att ta ombord sin kabinväska. Här får ni veta varför.

Inga kabinväskor i kabinen


Att flygbranschen står inför nya utmaningar av aldrig tidigt skådat slag är väl ganska uppenbart och idag kan vi bara säga med säkerhet att den kommer att förändras en hel del i framtiden. Men vi vet naturligtvis inte riktigt hur, ännu. Och redan idag har många nya regler införts för den som vill ta flyget till sin destination. Flygbolagen uppmanar folk att checka in online och att vara ute i god tid till flygplatsen eftersom allt nu tar lite längre tid än vanligt. Dessutom måste man vänta i kö med ett lagom säkerhetsavstånd till nästa kund och inte sitta nära varandra medan man väntar på att gå ombord på planet. Och givetvis ska man inte resa alls om man känner sig sjuk. Temperaturen tas också ofta på flera flygplatser innan man får gå ombord. 


Thessaloniki i Grekland


Många flygbolag, skulle nog säga de allra flesta som flyger internationellt, kräver numera också en ansiktsmask på flygplatserna, när man checkar in, kliver ombord och dessutom under hela flygresan. Personalen själva bär också skyddsmasker och handskar och hanteringen av mat ombord har också setts över av säkerhetsskäl. På en del bolag har man också förbjudit passagerare att ta med sig egen mat ombord. Man uppmanas också att som passagerare att sitta i sin stol så mycket som möjligt under resan, men behöver man uppsöka en toalett ska den vara extra väl rengjord. Många flygplan har också infört nya luftfilter av typ HEPA som renar luften effektivt. 

Jag under ett besök i St Petersburg


Nu uppmuntras man också att inte ta med något handbagage ombord, även detta på grund av hälsorisker, några flygbolag har till och med helt förbjudit kabinväskor. Oftast är det bara ett mindre kolli (typ handväska eller datorväska) som tillåts, och väskan måste gå in under stolen framför. Allt för att minska tiden man står nära andra resenärer, det brukar ju vara lite trängsel när alla ska ta fram sitt bagage från bagagehyllan ovanför. Allt för att minska smittorisken.

Så ett tips är att kolla med ert flygbolag i god tid innan avresan - vad det är som gäller just på din flight. Nu kan du givetvis checka in ditt handbagage, men det kan ju ändå vara bra att veta innan du packar väskan. 


Text och foto Agneta Nisbeth

Här ser ni en film från just Icelandair - med de flesta bolag arbetar på samma sätt:





Kommentarer