Italien öppnar upp igen för turister - detta gäller nu

Nu har Italien öppnat sina gränser. Den 3 juni 2020 hävdes den obligatoriska självisoleringen i fjorton dagar och det blev åter möjligt att resa in i Italien från alla EU-länder Men vi svenskar får ju vänta ett tag till.

Rom som det var innan Corona-viruset.

Från och med den 3 juni 2020 öppnade italienska myndigheter för inresa i landet samt hävde den obligatoriska självisoleringen i fjorton dagar för resande inom EU (inklusive Storbritannien och norra Irland samt en del andra platser). Men som alla vet har UD kvar sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder - något som beslutades den 14 mars och beslutet gäller fram till och med den 15 juli 2020. Sedan får vi se, men det är ju inte så längt till juli så det kan ju komma att ändras.

Underbara Neapel!

Det är däremot lite olika bestämmelser i olika delar av Italien, så vid inresa till vissa regioner kommer det även fortsättningsvis vara nödvändigt att fylla i en "självförsäkran" där skäl till vistelsen, vistelsens längd samt adress och kontaktuppgifter måste specificeras. På flygplatser och tågstationer ses nu personer som tar din temperatur innan du släpps in i landet.

Det finns så mycket att se i Italien.


Tänk dock på att allt kan snabbt ändras om situationen förvärras eller i framtiden också förbättras, så ni måste själv hålla koll på utvecklingen. Eftersom det är en lång lista på alla olika bestämmelser är det bättre ni läser direkt i länken här nedan.

Sweden Abroad har gjort en lista för varje region som ni kan komma till här››

Om man har feber
Personer med en kroppstemperatur över 37,5 eller med annan typ av influensasymptom ska stanna i hemmet och undvika sociala kontakter och kan inte heller resa varken inom eller mellan landets regioner. Du kan också komma att kontrolleras med en febertermometer för att komma in i vissa offentliga lokaler men också restauranger och affärer.

Användning av munskydd
Ett krav på att använda munskydd råder i allmänna inomhuslokaler som mataffärer, apotek, postkontor, banker, arbetsplatser, ombord på flygplan samt i lokaltrafiken och vid hållplatser. Vid vistelse utanför hemmet rekommenderas användning av munskydd, man ska undvika att ta i hand, hälsa på avstånd och hålla ett säkerhetsavstånd på minst en meter från andra personer.

Håll avstånd
Det är också viktigt att hålla avstånd till andra personer du möter, alltså ej de som du reser med. Minst en meter är regeln, men tränar du måste det vara två meters avstånd.

Inga stora folksamlingar
Precis som här får man inte samlas i större grupper, hur många som det gäller är lite olika mellan regionerna, men viktigt är att inte stanna så stora folksamlingar bildas.

Läs mer - på engelska - om vad som gäller för turister på italienska turistbyråns hemsida här››

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer