Läcker mat och skön spabuffé på Hotel Havsbaden

Hotell Havsbaden i Grisslehamn är inte bara ett hotell med en SPA-avdelning, utan mer som en hel destination, en helt ny upplevelse, något att längta till.  Dessutom ligger den inte långt bort från Stockholm.

Hotel Havsbaden Grisslehamn


Till det mysiga Hotel Havsbaden i Grisslehamn når man lätt på under två timmar både från Stockholm och Uppsala, så det är ett bra alternativ för den som vill semestra på hemmaplan. Om man har sl-kort så kostar det inte heller något extra. 



Här får både hjärtat och hjärnan sitt i den härliga havsluften, för det är något väldigt speciellt att vistas granne med havet. Och det är lika härligt i Grisslehamn både vår, sommar, höst och vinter. Alla årstider har sin charm.



Är man i Grisslehamn är det lätt att upptäcka Hotell Havsbaden, det ser nästan slottsliknande ut på håll och syns från stora delar av den gamla fiskebyn som under lång tid var Sveriges port mot öst. Det känns nästan som om hotellet sluter in den del av Grisslehamn som ligger runt hamnen.  Det stora kontraster här då vinterhalvåret är perfekt för den som söker stillhet medan det under sommarhalvåret finns massor av aktiviteter för såväl gammal som ung.



Grisslehamn lever upp under sommaren men självklart kan man finna lugn även under den perioden, om inte annat på hotellets spa. Havskänslan är påtaglig här och det är inte så konstigt när Ålands hav tar vid där hotellet slutar. Att bara lyssna på havets sång får många att nå ett närmast meditativt läge och att göra detta efter att njutit på hotellets spa eller ätit av deras vällagade mat gör en både mätt och belåten.



Hotell Havsbaden i Grisslehamn slog upp sina portar för mer än hundra år sedan, närmare bestämt år 1903. Sedan dess har oräkneligt antal ortsbor och besökare utifrån vistats på hotellet antingen för övernattning eller för att ta del av hotellets erbjudanden som dagsgäster. Här har giftermål och födelsedagar firats, liv har hyllats och sörjts och för många är hotellet ett självklart inslag i livets gång och har så varit i generationer.



När nuvarande ägare tog över startades en genomgripande renovering och tillbyggnad av hotellet och det återöppnades juli 2018. Hotell Havsbaden byggts om och byggs till, men stilen känns igen och havskänslan finns såklart kvar men det har förvandlats till en modern och funktionell plats.



Här får man bo i härliga och generösa rum som alla ser lite olika ut. Det finns också ett spa som verkligen bjuder på möjligheter att njuta. Gästerna kan förutom havet se ut över den levande fiskehamnen och den kommers som sommargästerna och ortsborna är en del av och vi rekommenderar varm att ta sig ned i hamnen för en fika eller ett besök i fiskeboden.



Eftersom hotellet ligger precis bakom Eckerö-linjens terminal är det lätt att ta en dagskryssning till Eckerö. Kulturen har alltid sprudlat här vid havet, Albert Engström gillade Grisslehamn mycket och han köpte runt förra sekelskiftet fastigheten Augustberg som idag är ett museum. Senare lät han bygga sin ateljé ute på en klippa vid Ålands hav och såväl museet som ateljén är väl värda ett besök.



Engström lockade många vänner till Grisslehamn och på besök kom storheter som Zorn, Strindberg, Karlfeldt, Heidenstam, Fröding, Liljefors, Marika Stiernstedt, Lubbe Nordström, Prins Wilhelm, J.A.G Acke och många med dem. Några av Zorns berömda kullor som han avbildat i sin konst är faktiskt rospigor från Grisslehamn. Lägg där till att Karlfeldt skrev Svarta Rudolf vid ett besök här så förstår ni att det är en plats att låta kreativiteten froda. Även författaren Vilhelm Moberg hade ett gott öga för Grisslehamn och köpte 1940 gården Söderäng i Tomta inte långt härifrån där han bodde till sin död.



Hotellets spa har något för alla önskemål. Här finns utrymmes för återhämtning och det finns pooler såväl inomhus som utomhus. Dessutom finns ångbastu, torrbastu, arombastu och ljusterapibastu.     För den som vill ha något utöver det vanliga rekommenderas det väl genomarbetade paketet Velvet som är en två timmar lång upplevelse inspirerad av spa- och basturitualer från flera håll och kanter på vår jord.



Här får man direkt ett undergörande fotbad för att mjuka upp. Sen följer fiskpedikyr, saltbad, ansiktsbehandling, lerinpackning och kall peeling i ångbastun. När Velvet avslutas med ett glas bubbel i handen är det lätt att känna sig behaglig och fylld av ny energi.



Maten på menyn i restaurangen är välkomponerad med väl utvalda råvaror för säsongen. Atmosfären gör sitt för att middagen ska bli extra trevlig.  Under sommaren är också en trevlig uteservering öppen där man kan ta sig en drink före middagen och lyssna på lite mysig musik.



En annan detalj som kan få livsnjutaren glad är att man på säljer handrullad kvalitetschoklad från Singö Choklad. Pralinen citron-lakrits är så god att njutningen känns i hela kroppen. Närmast ett måste att köpa med sig några askar när man ändå är här.
Naturligtvis följer hotellet också alla anvisningar rörande coronaviruset och tar myndigheterna rekommendationer på största allvar.

Vill du veta mer om hotellet kan du läsa på deras hemsida här››

Av Agneta Nisbeth
Foto: Pressbilder  

Kommentarer