Res till Storbritannien via tv-soffan

Letar du efter din nästa frossa av guldkorn från brittisk TV? Varför inte ta del av några spännande nya lanseringar och återkommande favoriter under året - nu när du inte kan resa iväg

Blenheim Palace

Brittiska turistbyrån tipsar nu om allt från fängslande miniserier till underhållande komedier och explosiva dramaserier som passar alla typer av tittare. Bara att spana in sina gamla favoriter - eller kanske hitta någon ny.

Peaky Blinders
Dyk in i den dramatiska världen av brittiska gangsters i Peaky Blinders, med fem säsonger redan släppta och redo att frossa i. Beläget i det en gång industriella navet i Birmingham, kan anglofiler följa historien om gängledaren Tommy Shelby, spelad av den irländske skådespelaren Cillian Murphy, när han och hans familj reser sig för att bli stadens bästa hundar, strax efter första världskriget. Räkna med scener med rökfyllda pubar, dimtäckta kanaler och timmar av spänning. Många av de skitiga scenerna från årstiderna filmades i Black Country Living Museum i Dudley, en fast favorit hos skaparen och författaren Steven Knight, eftersom scener från alla säsonger hittills har spelats in där. Friluftslivs-museet utforskar livet sedan den industriella revolutionen och ger ett antal bakgrunder för showens 1900-talsmiljö.  

Birmingham

Killing Eve
Nu finns äntligen den tredje säsongen av serien Killing Eve ute på HBO Nordic. I detta populära spiondrama av skaparen Phoebe Waller-Bridge’s får vi följa mördaren Villanelle och den tidigare MI6-agenten Eve i ännu en spännande katt- och råttalek utan motstycke. Serien har spelats in i London och om du är uppmärksam kommer du att kunna känna känna igen några av den brittiska huvudstadens vackraste platser och några mindre kända områden med alltifrån vackra Regent’s Canal till Highgates arkitektur från 1700-talet samt livfulla Greenfield Road i Whitechapel.

Sex Education
Om du älskade den första säsongen av Sex Education, varför inte hoppa in i en annan termin av pubertetsdrivna shenanigans eftersom du nu kan frossa i säsong två! Följ allt bus som eleverna på Moordale Secondary School ställer till med och deras ansträngningar att upprätta en sexklinik på skolan. Gillian Anderson kommer att återvända till sin roll som Jean, tillsammans med Asa Butterfield och Emma Mackey, med scener som spelats in i både England och Wales. Det före detta universitetet i South Wales campus i Caerleon, nära Newport, fungerar som skolan - en stad som också innehåller en mängd arkeologiska skatter inklusive National Roman Legion Museum och Caerleon Roman Fortress and Baths. Andra platser i Monmouthshire, inklusive Tintern, och Englands pittoreska Wye Valley, har också använts under inspelningen.  



His Dark Materials
Om du var en fan av Philip Pullmans uppsättning fascinerande romaner, Den mörka materian, får du inte missa denna serie som sändes på BBC i november 2019. Den första romanen i trilogin, Guldkompassen, har anpassats i den första serien och samproducerats med HBO, medan inspelningen av den andra serien redan är klar. I rollerna kan du se James McAvoy som Lord Asriel, tillsammans med Dafne Kean som Lyra och Ruth Wilson som den skurkaktiga fru Coulter. Förutom Cardiffs Wolf Studios genomfördes också inspelningen mitt i natursköna Brecon Beacons och vid Welsh National Temple of Peace and Health. Skarpögda TV fans kanske också känner igen delar av Oxford, inklusive The Bridge of Sighs och stadens botaniska trädgårdar.  



I vår herres hage (All Creatures Great and Small)
Vill du ta del av den brittiska landsbygden? Då är den här serien för dig.  I vår herres hage, som är baserad på James Herriots samling av historier, återvänder nu under 2020, trettio år efter den senaste visningen. Serien beskrev de hjärtevärmande och humoristiska äventyren hos en ung veterinär från Yorkshire och serien gick ursprungligen på BBC från 1978 till 1990. I samarbete med den amerikanska programföretaget PBS tar Channel 5 tillbaka TV-dramat för att fira 50-årsjubileet för den första bokens publicering. Serien har spelats in i Yorkshire Dales och Nicholas Ralph debuterar som den mycket älskade veterinären där andra roller gestaltas av de brittiska stjärnorna Callum Woodhouse, Anna Madeley, Rachel Shenton och Dame Diana Rigg.



Belgravia
Saknar du Downton Abbey? Efter att ha sänts första gången på ITV den 15 mars 2020, kommer Downton skaparen Julian Fellows nya serie Belgravia  att utforska livet bland de högre skikten i London under1840-talet. I det här historiska perioddramat, som är baserad på hans bok från 2016 med samma namn, deltar flera brittiska stjärnor inklusive Tamsin Greig, Harriet Walter, Philip Glenister och Alice Eve. Scener spelades in vid Hadrian’s Wall, Northumberland National Park och en fantastisk sträcka av heritage coastline, liksom andra platser som London, Bath och Edinburgh.


 

Call the Midwife/Barnmorskan i East End
I början av 2020 kom den nionde säsongen av Barnmorskan i East End till Storbritannien. En julspecial sändes också 2019, och säsongerna 10 och 11 är planerade till 2022. Den festliga specialen såg barnmorskorna som var på väg till Skottlands Yttre Hebriderna, en rad idylliska öar som är kända för fågelskådning och djurliv, slående kustlinjer och ett överflöd av spännande äventyrssporter. Säsong nio tar skådespelarna tillbaka till East End i London under mitten av 1960-talet, mot bakgrund av stora sociala förändringar.  

The English Game
Ett annat verk av Downton Abbey skaparen Julian Fellowes är The English Game som handlar om fotbollens ursprung och sändes för första gången den 20 mars i Storbritannien. I slutet av 1800-talet kommer perioddramat att undersöka hur sporten korsade klasslinjer på väg att bli det fenomen som det är idag. Kingsmans Edward Holcroft, Line of Dutys Craig Parkinson och Game of Thrones Charlotte Hope kan ses i detta drama som är filmad i Saltaire, nära Bradford, som finns med på UNESCO:s världsarvslista.  

Carnival Row
Sagan om ringen och Pirates of the Caribbean stjärnan Orlando Bloom är stjärnan tillsammans med Cara Delevingne i den viktorianska fantasyserien Carnival Row. Den kretsar kring en stigande befolkning av mytologiska varelser och deras kamp för att samexistera tillsammans med människor när de förlorar sitt exotiska hemland, och det skapar en helt ny värld av fantasier och drama som bara väntar på att utforskas! Passa på att se den första säsongen och gör dig redo för den förväntade andra säsongen 2021.



Elefantmannen (The Elephant Man)
Elefantmannen berättar den tragiska historien om Joseph Merrick, en man med allvarliga fysiska svagheter som ingick som en del av en "freak show" i det viktorianska England, och kommer att debutera på BBC under 2020. I denna tvådelade minserie från upphovsmakarna till The Missing  återfinns Stranger Things skådespelaren Charlie Heaton och serien filmades främst i Wales. Den visar Merricks uppgång från en arbetarklassfamilj i Leicestershire till att bli välkänd bland Londons elit efter att ha bildat en vänskap med den framstående kirurgen Sir Frederick Treves.  

Fader Brown (Father Brown)
Vill du följa en präst i 1950-talets brottslighet? Självklart vill du det! Beläget i hjärtat av Cotswolds landsbygd och baserat på berättelserna om G.K. Chestertons, åtevände Fader Brown till BBC för en åttonde säsong i början av 2020. Harry Potter skådespelaren Mark Williams spelar en mysterielösande romerskkatolsk präst i detta drama som bland annat har spelats in i den natursköna Gloucestershirebyn Blockley. Stow-on-the-Wolds Donnington Brewery kommer också att presenteras under säsong åtta när stamgästerna Emer Kenny, Sorcha Cusack, John Burton och Jack Deam återupprepar sina roller.  

Englistan
I BBC-serien Englistan, skapad av Riz Ahmed, får man följa tre generationer av en brittisk pakistansk familj. Rogue One: A Star Wars Story stjärnan dyker in i hur familjen Latif följer sina drömmar under brittiska samhällsförändringar.



Small Axe
Med sin allstjärniga brittiska rollista utforskar den Oscar- och Bafta-vinnande filmskaparen Steve McQueens nya antologidramaserie Small Axe livet i Londons västra indiska gemenskap från slutet av 1960-talet. Serien spelades in i västra London och har Star Wars John Boyega och Avengers: Infinity Wars Letitia Wright i huvudrollerna. Serien kommer att berätta fem separata berättelser under sex timmar långa avsnitt när de sänds på BBC. Amazon samproducerar i USA, med Lost in Space skådespelaren Shaun Parkes, Line of Dutys Rochenda Sandall och The Crowns Alex Jennings också i huvudroller. I den västra delen hittar du Natural History Museum, Science Museum, V&A samt Museum of Brands.  



Unge kommissarie Morse (Endeavour)
Om du är ute efter spänningen i en detektivdramaserie i kombination med vacker brittisk landsbygd är Unge kommissarie Morse serien för dig! I februari 2020 såg Shaun Evans sin återkomst som detektiv Sergeant Endeavor Morse i säsong sju tillsammans med Roger Allam som detektivinspektör Fred Thursday. I den nya säsongen kan man återigen se Oxfordhires pittoreska landskap samt en mängd av Oxfords ikoniska landmärken. Anmärkningsvärda tidigare filminspelningar har inkluderat Oxford University Bodleian Libraries och Christ Church College, Bridge of Sighs och stadens Sheldonian Theatre.  

Taboo
Detta mörka perioddrama är framtaget av Stephen Wright, mannen bakom Peaky Blinders, tillsammans med skådespelaren Tom Hardy och hans manusförfattande far Chips Hardy.  I den andra säsongen som är planerad att lanseras i år ingår åtta nya avsnitt där vi får se Hardy återvända som James Keziah Delaney, följt av hans ansträngningar att återuppbygga sitt liv efter en period i Afrika och rädda det som återstår av hans fars sjöfartsimperium. I den första säsongen av denna serie som utspelar sig i London 1814 kan man se flera London-platser, men även herrgården Hatfield House i Hertfordshire.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Brittiska turistbyrån

Kommentarer