Se kronprinsessan Victoria visa oss runt på Kungliga Slottet

I dag, på nationaldagen, bjuder kronprinsessan Victoria in till en unik, digital guidning av det Kungliga slottet i Stockholm. Ni kan själva se de fem helt unika filmerna här.



Varje nationaldag brukar ett stort antal besökare bege sig till Kungliga slottet, som då håller extra öppet och erbjuder olika aktiviteter. Men i år är Slottet stängt för besök - naturligtvis på grund av Corona-pandemin. Så då väljer kungahuset att, snällt nog, visa slottet via filmer på Youtube, som alla kan se och dessutom är det kronprinsessan själv som guidar oss runt!




Så kronprinsessan Victoria välkomnar i år istället till kortare digitala guidningar av ett antal utvalda salar på Slottet. Det gör hon tillsammans med museilärare Per Sjödahl. Här ovan kan ni se det första avsnittet då kronprinsessan Victoria och Per Sjödahl besöker Lovisa Ulrikas matsal.



I denna film ser vi kronprinsessan och Per Sjödahl vandra runt i den vackra Bernadotte-våningen och Bernadotte-galleriet och berätta mer om vad vi får se där.




I den tredje filmen ser vi dem bägge guida oss runt i Konseljsalen och festvåningen på Kungliga slottet i Stockholm.



Här kommer ytterligare en fjärde film från Karl XI:s Galleri, ett mycket vackert rum på slottet och här får ni veta mycket mer om allt som finns där.



Den sista filmen går kronprinsessan Victoria och Per Sjödahl ut från själva slottet och till Logården., ni kan se mer här ovan.

Vi vill också passa på att bjuda på dessa underbara bilder som vi fått från kungahuset i samband med årets Nationaldag, på bilden ser ni kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar.


Hertigparet av Västergötland, Hertiginnan av Östergötland och Hertigen av Skåne fotograferade på Logården på Kungliga slottet inför Sveriges nationaldag. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna



Hertiginnan av Västergötland – Kronprinsessan – bär sin Vadsbodräkt.
Hertiginnan av Östergötland – Prinsessan Estelle – bär sin nya sommardräkt från Skedevi socken.  Hertigen av Skåne – Prins Oscar – bär en dräkt från Ingelstad härad.

Text Agneta Nisbeth
Foto: Kaffegruppen/Kungliga Hovstaterna

Kommentarer