Snart fritt fram för resor inom Sverige

Under torsdagen blev det bestämt att man från fredagen den 13 juni åter kommer att få resa fritt inom Sverige - den tidigare tvåtimmars regeln kommer då tas bort.



Nu kan du - om du vill - börja resa igen - men bara inom landet, för från och med den 13 juni får man resa inom Sverige, så länge du inte har några symtom på att vara smittad av coronavirus förstås. Det meddelade Stefan Löfven under en pressträff.  Men det är inte helt utan krav på oss och inte utan vissa förbehåll.
– Ett sunt förnuft, en stor portion ansvar och försiktighet krävs, uthålligheten kommer att fortsätta krävas, säger statsministern.

Det kommer alltså bli tillåtet att resa inom Sverige, med vissa förbehåll från den 13 juni och alla övriga restriktioner och rekommendationer gäller fortfarande, som social distansering och att man måste vara helt symptomfri. Visar det sig att rekommendationerna inte efterlevs eller kurvan vänder uppåt kan regelverket förändras.



– Om kurvan vänder uppåt igen, då kommer det komma nya restriktioner. Vardagen kommer fortsätta att vara annorlunda, säger Löfven.

Under pressmötet sades dock inget om utlandsresor, så där får vi vänta på ett nytt besked. Idag är det avrådan på alla utlandsresor fram till den 15 juli 2020. Själv håller jag mig hemma här på landet ett tag till tror jag...

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer