Vad händer med kryssningsbranschen efter Corona-pandemin?

En fråga många ställer sig just nu är om kryssningsbranschen har någon framtid. Finns de stora skeppen ens kvar efter Corona-pandemin och hur kommer kryssningarna i så fall att se ut? Här kommer i alla fall några funderingar.

Jag under en kryssning i Östersjön, en dimmig dag.

Som ni kanske minns var det mycket snack om flera olika kryssningsfartyg som i början på året  tvingades hålla sina passagerare i strikt karantän ombord efter att några smittats av coronavirus. Smittan spred sig likt en löpeld bland både personal och passagerare och flera av passagerarna avled också av COVID19. Då var det inte många som trodde att branschen skulle kunna återhämta sig.

Men när världen så smått börjar förbereda sig på att starta upp igen efter månader av elände så inser se flesta att mycket inom resebranschen också kommer att förändras, kanske för evigt. Som just kryssningsfartygen, där man nu sätter upp helt nya reglar för hur livet ombord kommer att te sig. För en sak är säker, allt kommer inte vara som förr i tiden.



Här är några av sakerna som säkert kommer att förändras för dem som vill kryssa i framtiden, för branschen tänker absolut inte ge upp, här gäller det istället att tänka i nya banor.

Hälsocheck innan ombordstigning
Med största sannolikhet kommer man, att precis som man nu gör på många flygplatser, automatiskt kolla tempen på folk innan man stiger ombord. En del kommer kanske också att göra andra kontroller eller kräva hälsointyg från sina gäster.

Gästernas antal minskar
Förr var det nästan så att ju fler gäster dess bättre, så verkar det inte bli i framtiden. Gästantalet kommer att ses över och färre personer ombord desto lättare blir det att hålla den viktiga distansen mellan varandra.

Städningen kommer öka och bli noggrannare
Nu kommer rengöringen av alla allmänna ytor att intensifieras och man kommer säkert ställa ut handsprit lite varstans på skeppet. Men även din hytt kommer säkert att se annorlunda ut. Allt som inte kan desinficeras efter varje resa kommer att tas bort från kabinen.




Inga stora buffébord länge
Räkna inte med att kunna plocka din egen frukt eller lunch längre, alla bufféer kommer säkert att plockas bort av säkerhetsskäl. Istället blir det bordsservering och en satsning på Room-service så man inte behöver äta bredvid någon annan.

Utflykterna kommer att se annorlunda ut
Även här väntar förändringar, allt beroende på vilket land och hamn man kommer in till. Olika länder kommer säkert att ha olika bestämmelser för hur man kan gå i land. Så även här kan man räkna med olika typer av hälsokontroller.

Allmänna utrymmen kommer ses över
Kanske blir det färre personer i salongerna och under de olika showerna. Personalen kommer säkert också att få nya roller att hjälpa folk tillrätta och erbjuda handsprit och se till att de håller avståndet mellan varandra.


Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer