Vi längtar tillbaka till Italien

Det visar sig vara många som längtar att resa ut i världen igen, men vi vill gärna stanna i Europa och allra helst vill vi till Italien. Jag kan inte annat än att hålla - jag längtar också tillbaka Italiens sköna land...

Vi vill till Rom i Italien


I en ny webbundersökning med 4 097 deltagare fick rundreseföretaget Rolfs Flyg & Buss resenärer drömma sig ut i världen för att åka iväg på nya resor. Resultatet visade att mer än hälften var redo att ge sig ut i världen redan nu till hösten. Vi kan väl också tillägga att undersökningen genomfördes under sex veckor i april och maj. Inte nu när vi snart kan åka tillbaka till flera länder inom EU redan den 1 juli.

De tillfrågade fick välja när de önskade att resa och välja upp till fem platser de vill besöka. I snitt valde man 2,8 platser var. Totalt valdes 646 unika destinationer.  Bland de svarande angav 59 procent att de vill resa under perioden september, oktober eller november. 17 procent vill invänta vintermånaderna december, januari eller februari.



– Jag känner ett hopp för branschen att så många resenärer är startklara redan inför höstens resor. Nu väntar vi bara på att Utrikesdepartementet ska släppa sin avrådan och att vi ska återgå till det normala, kommenterar Emanuel Karlsson, VD för Rolfs Flyg & Buss.

Undersökningen visade också att man var överens om till vilka platser man ville att resa till. Bland de 646 valda platserna i undersökningen gick strax över hälften av resmålen, med 52 procent, inom Europa.



Ur resultatet går det också att urskilja att de flesta som valde Europa också valde länder i södra Europa som gränsar till Medelhavet. Dessa stod för 49 procent av alla önskade resmål inom Europa (eller 25 procent för alla önskade i världen). Toppar gör resmål inom Italien, följt av Spanien och Kroatien.

Fördelning inom södra Europa intill Medelhavet  
Italien 36% 
Spanien (exkl. Kanarieöarna) 29% 
Kroatien 16% 
Frankrike 12% 
Övriga 5%



En tredjedel (33 procent) av alla svaren inom Europa gick till de norra delarna av Europa. Här toppar länder som Skottland, England, Irland, Norge och Island. Resterande 18 procent av Europa-resorna går inom övriga Europa. Bland utom-Europeiska resmål lockar kontinenterna Nordamerika och Afrika.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Rolfs Flyg & Buss

Kommentarer