Det här gäller för resor i Europa och världen

Om ni ska ut och resa i Europa denna sommar kan det vara bra att hålla koll på vad som gäller i fråga om coronatester och hälsodeklarationer. Dessutom har UD kommit med nya uppdateringar under onsdagen.


Budapest i Ungern

Så här skriver UD på sin hemsida under onsdagen den 29 juli:
Rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts, beslutar UD följande:  Länder inom EU, EES och Schengen 1. 
Efter den 29 juli hävs avrådan från icke nödvändiga resor till Danmark, Norge, Schweiz och Tjeckien.  (UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Monaco, Luxemburg, Polen, Portugal, San Marino, Spanien, Tyskland, Ungern och Vatikanstaten.)  2. För övriga länder inom EU, EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och Schengenområdet* samt Storbritannien förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 12 augusti 2020.  * Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Irland, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederländerna, Norge, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Tjeckien och Österrike.  Länder utanför EU, EES och Schengen UD har tidigare fattat beslut om avrådan från icke nödvändiga resor till övriga länder utanför EU, EES, Schengen och Storbritannien, till och med den 31 augusti 2020. Detta beslut gäller alltjämt.  

Wien


Svenska resenärer utomlands uppmanas att skriva upp sig på svensklistan, läsa ambassadens reseinformation på Sweden Abroad samt ladda ner appen UD Resklar och i applikationen slå på pushnotiser för det land man befinner sig i.   Svenska medborgare som är bosatta i utlandet rekommenderas att följa lokala myndigheters råd och anvisningar.  Ett flertal länder har infört olika åtgärder för att begränsa smittspridning i landet som får konsekvenser för resenärer såsom utegångsförbud, undantagstillstånd, in- och utreseförbud och karantänsbestämmelser. En del länder inför även begränsningar i möjligheten att transitera via sina territorier. Dessa beslut kan fortsätta att komma med kort framförhållning.  Sveriges ambassader informerar i den mån det är möjligt om spridningsreducerande åtgärder i enskilda länder på ambassadernas reseinformation.


Via flygbolagens organisation IATA kan man få dagliga uppdateringar till vilka länder man nu kan resa till och var man absolut inte kan flyga just nu. De länder på kartan man markerat med mörkblått är helt restriktiva,  de något mer ljusblå är något mindre restriktiva mot resor och de helt ljusblåa är inte restriktiva alls.

IATA




Resebyrån Ticket har också gjort en bra sammanställning vad som nu gäller för resor till de 11 länder som UD har hävt sin avrådan till den 30 juni. För nu börjar vi boka resor igen, men folk är fortfarande lite oroliga och ibland även förvirrade om vad som gäller just nu. De 11 resmålen kan ha olika regler och restriktioner för oss svenskar, ibland är det fråga om ett coronatest på flygplatsen eller att man måste fylla i en hälsodeklaration online före resan. Bara för att svenska UD inte längre avråder från resor till ett land så innebär det inte att landet ifråga inte har några nya regler eller restriktioner för svenska turister. 



 – I år är det mer än vanligt att hålla reda på när man bokar sommarresa. Förutom UD:s rekommendationer vill man ju även ha koll på vilka resmål som släpper in svenskar utan karantän eller coronatest på flygplatsen som kan lägga sordin på semestern, och även om man måste registrera sig på någon hemsida innan man reser till landet, säger Michael Kapil, marknadschef på resebyrån Ticket.

Av de länder som vi svenskar nu får resa till så har Schweiz fortfarande krav på 10 dagars karantän för resenärer från Sverige, Island har krav på coronatest på flygplatsen när man anländer. Spanien, Kroatien och Grekland har krav på att man måste registrera sig genom att fylla i ett onlineformulär, vanligtvis 48 timmar innan resan.  Men man bör också vara beredd på att reglerna kan komma att ändras. 

– Vi svenskar är vana vid att resa obehindrat inom EU, så det är lätt hänt att man inte kollar upp vad som gäller lika noga som när man gör långresor. De vanligaste misstagen just nu är att man missar att fylla i sin hälsodeklaration innan man reser till Spanien eller inte registrerar sitt boende innan man reser till Kroatien, säger Michael Kapil.

Här följer listan vad som gäller vid resa till de 11 länder som UD hävt sin reseavrådan till:

Spanien: Inga krav på coronatest eller karantän. Resenärer måste registrera sig på www.spth.gob.es innan resan. 
Kroatien: Inga krav på coronatest eller karantän. Resenärer måste registrera sig på entercroatia.mup.hr innan resan. 
Portugal: Inga krav på coronatest eller karantän vid flyg till fastlandet (andra regler gäller för de självstyrande ögrupperna Madeira och Azorerna). 
Italien: Inga krav på coronatest eller karantän. 
Frankrike: Inga krav på coronatest eller karantän. 
Belgien: Inga krav på coronatest eller karantän. 
Luxemburg: Inga krav på coronatest eller karantän. 
Ungern: Inga krav på coronatest eller karantän. 
Grekland: Tillåter inga direktflyg från Sverige fram till den 15 juli, men svenskar kan fortfarande flyga till Grekland från Köpenhamn eller med mellanlandning utomlands. Slumpmässiga coronatester vid ankomsten. Resenärer måste registrera sig på travel.gov.gr innan resan. 
Island: Alla resenärer födda innan 2005 måste vid ankomsten göra ett coronatest som kostar ca 1000 kr. Resenärer måste registrera sig på visit.covid.is innan resan. 
Schweiz: Krav på 10 dagars karantän för resenärer från Sverige. 

Källa: Ticket Privatresor

Av Agneta Nisbeth
Foto: Agneta Nisbeth 

Kommentarer