Missa inte Uppsala under din "hemester"

Jag bor ju nästgårds till denna fina stad, men för dig som är på väg att ta några dagars semester i Stockholm vill jag tipsa om att även åka över till Uppsala.

Uppsala domkyrka


Det är kanske mest den pampiga gotiska domkyrkan i Uppsala som drar turister hit, samtidigt med Uppsala slott som började byggas på 1500-talet. Men det finns mycket mer att se, som de äldre delarna museet Gustavianum och Universitetshuset men också nya byggnader som Västmanlands-Dala nations hus av Alvar Aalto eller det stora stadshuset, det nya Åhléns-husetvid Stora Torget som stod klart 2016 och byggnaden Uppsala Konsert och Kongress.

Fyrisån


Vi har också nöjet att kunna flanera kring den mysiga Fyrisån med sina serveringar och blomsterarrangemang under sommarmånaderna. Hela staden verkar också fått massor av nya uteställen och många spännande krogar och affärer att resa under besöket här.


Uppsala slott


Det är lätt att komma hit med tåg, det tar bara en timme (55 minuter) från Stockholm med pendeltåg från SL/UL, tar man vanliga tåg med SJ går det på 40 minuter. Skulle inte rekommendera bil, även om detta också går ganska fort, runt timmen, är det både svårt och väldigt dyrt att hitta parkering här.
Men själva staden är verkligen väl värd ett besök, jag lovar!

Text och foto: Agneta Nisbeth



Kommentarer