Naturliga underverk att inspireras av i Storbritannien

Här tar vi en titt på Storbritanniens naturliga underverk som också ger oss en glimt av landets fantastiska antika förflutna - det som skapade ihåliga klyftor, spektakulära amfiteatrar i kalksten och hisnande kalkstensklippor. 

Klippor i England


Detta är platser som har fascinerat besökare i århundraden, så varför inte fantisera om ett naturligt äventyr inspirerat av naturens underverk?  För alla är verkligen värda att finnas med på varje naturälskarens bucketlist för Storbritannien. Här kommer några av de allra bästa platserna som Visit Britain har valt - perfekt att ta med till nästa resa när vi nu åter kan åka iväg.


The Needles, Isle of Wight, sydöstra England   
För de som drömmer om att känna den underbara havsluften medan de tittar på ett helt azurblått vatten, är The Needles precis den rätta platsen. Dessa tre taggiga kalkstensklippor som sticker ut i havet en bit utanför västkusten på Isle of Wight, utgjorde en gång en del av fastlandet, men med tiden har erosionen gjort att de separerats från kusten. De ses bäst från The Needles Old Battery, ett viktoriansk fort byggt för att skydda Storbritannien från invasion. På en klar dag är kontrasten mellan glänsande blekt berg, blått skummande vatten och den oändliga himlen ovan helt spektakulär. Den kanske bästa utsikten kan avnjutas från den luftburna stolliften, som ger ett fågelperspektiv över Alum Bay-klipporna, klippformationen och platsens imponerande fyr – men vi avråder från att titta rakt ner!  
Visste du det här? Ingen av formationerna är särskilt lik en nål utan namnet kommer från två tidigare medlemmar i gruppen som kraschade i havet efter en storm 1764.



Malham Cove, norra Yorkshire, nordöstra England  
Resenärer som längtar efter att uppleva det fantastiska landskapet och den robusta charmen i norra England, kan inspireras av Yorkshires Malham Cove, Moder Naturs egen amfiteater i kalksten. Cove med sin svängda båge har en 80 meter hög klippa som skapades i slutet av den senaste istiden av smältvatten som lämnade en expansiv, hisnande klippa med en platå ovanför. På toppen av klippan finns en kalkstentrottoar, som slipades till av glaciären när den drog sig tillbaka och gav ett ovanligt regelbundet mönster som liknar grova beläggningsplattor. Utsikten från denna trottoar över Yorkshire är fantastisk och området är utmärkt för promenader. Landskapet bör också väcka fågelälskarnas intresse, eftersom det finns såväl pilgrimsfalkar som kattugglor här. 
Visste du det här? Malham Cove kan ses i Harry Potter and the Deathly Hallows del 1.

Cheddar Gorge


Cheddar Gorge, Somerset, sydvästra England  
Storbritanniens största klyfta gröptes ur i Somersets landskap av smältvattenfloder för mer än en miljon år sedan, vilket gav en spektakulär brant ravin som delar landsbygden i två. Cheddar-klyftan, som är 137 meter djup och fem kilometer lång, ger en bra bild av det förhistoriska Storbritannien. Klyftan är en oförglömlig plats för promenader på klipptoppar, bergsklättring eller för att titta på och upptäcka grottorna. Här finns konstiga och underbara klippformationer och en underjordisk flod. Grottorna i Cheddar Gorge är lika mycket ett naturligt underverk som klipporna själva. För de som tänker göra en resa med bil runt Storbritannien ligger Cheddar Gorge mindre än en timme från de historiska städerna Bath och Bristol. 
Visste du det här? Storbritanniens äldsta kompletta skelett, känt som Cheddar Man, hittades i en av grottorna här.

Dorset


Jurassic Coast, östra Devon och Dorset, sydvästra England  
Dorset och East Devon Coast, även känt som Jurassic Coast, är en av Storbritanniens enastående naturliga juveler och var den första platsen som någonsin har benämnts som ett “naturligt” världsarv. Hela kustlinjen sträcker sig 15 mil från östra Devon till Dorset. Det som gör denna kust så speciell är hur dess klippexponeringar ger en nästan kontinuerlig geologisk "promenad genom tidsepoker" som sträcker sig över perioderna Trias, Jura och Krita - en tidskapsel som omfattar 185 miljoner år av jordens historia. Riktiga äventyrare kan drömma sig bort när de går längs stigen överst på klippformationen där de kan se några av Englands mest spektakulära geologiska formationer inklusive Durdle Door, den stora kalkstenbågen nära Lulworth. Här finns också Old Harry Rocks, en fascinerande trio av kalkstensformationer som står stolt på Isle of Purbeck och markerar den östligaste punkten längs Dorsets kust.  
Visste du det här? Scener från Oscar Wildes biografi Wilde, med Stephen Fry och Jude Law i huvudrollen har spelats in just här.


Sussex



Brimham Rocks, norra Yorkshire, nordöstra England   
De som gillar att upptäcka naturens besynnerliga sida, kan föreställa sig en resa till Brimham Rocks i North Yorkshire, som ligger bara 12 km från den historiska staden Harrogate. Denna samling av galet balanserade stenar har fascinerat besökare i århundraden. De bildades av glaciären och erosionen av sandsten under tusentals år och formationerna har fått namn för att de förmodligen återspeglar deras former. Missa inte The Watchdog (Vakthunden), The Sphinx (Sfinxen), The Turtle (Sköldpaddan), The Dancing Bear (Den dansande björnen) och The Camel (Kamelen). Det här är en plats för den med vetenskapligt intresse, och med 454 tunnland finns här gott om flockar av olika sorters rådjur som strövar fritt över landskapet. Här finns också majestätiska fåglar som tornfalk och ugglor, samt en rad fridlysta fjärilar som lever fritt i detta naturliga underverk. 
Visste du det här? Tidigare observatörer trodde att de naturligt formade klipporna hade snidats av druider, medlemmar av forntida keltisk kultur.     

Seven Sisters


Seven Sisters klippor, Sussex, sydöstra England   
För de som drömmer om hisnande kustvandringar och blåsiga vyer, erbjuder södra Englands vita kalkstensklippor ett enastående smakprov på Storbritanniens naturliga skönhet. Dessa är en symbol för Storbritanniens stolta öhistoria och några av de mest dramatiska vita klipporna i Storbritannien ligger i Seven Sisters Country Park längs Sussex Heritage Coast. Den här klassiska utsikten åtnjuts bäst från Seaford Head, där man får vidsträckt utsikt över de snövita klipporna. Under århundraden har deras imponerande makt avvisat inkräktare och välkomnat trötta sjömän hem. Men klipporna eroderar så sakteliga på grund av de naturliga elementen, så varför inte lägga detta historiska naturliga landmärke till måste-se-listan innan de förändras helt? 
Visste du det här? Klipporna kan ses i Robin Hood Prince of Thieves and Atonement, bland en mängd andra filmer.  

Giant Causeway NordIrland

 

Giant’s Causeway, Antrim, Nordirland  
De som längtar efter att uppleva naturens nyckfullhet kan föreställa sig en resa till The Giant's Causeway, ett naturens underverk som är helt spektakulärt och som ligger vid foten av basaltklipporna längs den robusta Antrim-kusten i Nordirland. Denna spännande stenformation, nu med på UNESCO:s världsarvslista, består av cirka 40 000 tätt packade svarta basaltpelare som sticker upp i havet, av vilka några sträcker sig upp till 12 meter rakt upp. De polygonala pelarna är onaturligt regelbundna, nästan som om de gjorts för hand, men de formades i själva verket för mer än 50 miljoner år sedan av en våldsam vulkanlava som kyldes med snabb och bröts i distinkta former. 
Visste du det här? Legenden säger att detta bildades av den irländska jätten Finn McCool som ville korsa Irländska havet för att bekämpa den skotska rivalen Benandonner.    

 

Fingal’s Cave, Isle of Staffa, Skottland   
Över Irländska havet från Giant's Causeway ligger Fingal's Cave, en havsgrotta på ön Staffa i de Inre Hebriderna som förtjänar en plats på den naturinspirerade bucket-listan. Den bildades av en del av samma forntida lavaflöde som skapade Causeway, och har varit en inspiration för konstnärer och författare i hundratals år. Sir Walter Scott sa att det var "den mest extraordinära plats" han besökt och kompositören Felix Mendelssohn komponerade sin Hebrides Overture efter att ha hört konstiga ekon som orsakas av vatten som slungas runt grottan.  
Visste du det här? Namnet på Fingals grotta på gäliska, Uamh-Binn, betyder "melodihål".     

Isle of Skye



Trotternish Peninsula, Isle of Skye, Skottland   
Den nordligaste delen av Isle of Skyes halvöar har en spektakulär geologi och kulisser som tagna från en annan värld. Regionen är så stämningsfull och det är värt att ta den östliga kustvägen för att se de bisarra Tolkien-lika klippiga formationerna från Quiraing-jordskredet och Old Man of Storr, en monolit av basalt som stiger 49 meter rakt upp. Det var i detta häpnadsväckande landskap som Bonnie Prince Charlie gömde sig från regeringstrupper efter slaget vid Culloden 1746. Regionen har också en rik förhistorisk berättelse, eftersom fascinerande fotavtryck och benbevis tyder på att det en gång var en dinosaurie som promenerade på marken. 
Visste du det här? I Trotternish ligger också Kilt Rock, en brant klippa av hexagonal basalt uppkallad efter den skotska nationaldräkten den liknar.


Wales


Glyder Fach och Glyder Fawr, Snowdonia, norra Wales  
De som gillar att vandra och längtar efter att få sätta på sig sina vandringskängor och utforska ny terräng, kan fantisera om en resa till norra Wales för att erövra Glyder Fach och Glyder Fawr. Dessa två berg är bland de mest slående i en region där landskapet är storslaget och robust. På toppen av Glyder Fach (994 meter) ligger den berömda konsolklippan, en massiv platt klippa som liksom balanserar ut från berget och som är en favoritplats för klättrare. Glyder Fawr (1 001 meter), som kan översättas som “stor klump” på walesiska, ger äventyrare en brant och skrovlig topp med taggiga stenar vinklade som gamla gravstenar. 
Visste du det här? I Snowdonia National Park finns också den högsta toppen i England och Wales - Mount Snowdon.  

Av Agneta Nisbeth
Foto: Brittiska Turistbyrån

Kommentarer