Nu får du åter resa till Tyskland, Polen och Andorra

Det har nu åter blivit möjligt för oss svenskar att resa över till fler länder i Europa, som Tyskland, Polen och Andorra. Men man inför istället avrådan på nytt för Schweiz.

Krakow


Under veckan har UD hävt sin avrådan för icke nödvändiga resor till tre nya länder, det vill säga Andorra, Polen och Tyskland, vilket naturligtvis underlättar resandet för den som vill ta sig söderut genom Europa med tåg, buss eller bil.

Så här skriver UD nu på sin hemsida:

UD har den 14 juli 2020 beslutat om att ändra avrådan från icke nödvändiga resor till ett antal länder i Europa. Efter den 15 juli hävs avrådan från icke nödvändiga resor till Andorra, Polen och Tyskland. Avrådan från icke nödvändiga resor till Schweiz införs från och med den 15 juli, och gäller till och med den 29 juli 2020.

1. Efter den 15 juli 2020 hävs avrådan från icke nödvändiga resor till Andorra, Polen och Tyskland.   (UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Monaco, Luxemburg, Portugal, San Marino, Schweiz (se punkt 2), Spanien, Ungern och Vatikanstaten. Med undantag av Schweiz gäller den hävda avrådan alltjämt för dessa länder.)  

2. Avrådan från icke nödvändiga resor till Schweiz införs från och med den 15 juli, och gäller till och med den 29 juli 2020.  

3. För övriga länder inom EU, EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och Schengenområdet[1] samt Storbritannien förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 29 juli 2020.  

En strand i Grekland


UD har tidigare fattat beslut om avrådan från icke nödvändiga resor till övriga länder utanför EU, EES, Schengen och Storbritannien, till och med den 31 augusti 2020. Detta beslut gäller alltjämt.)  
[1] Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Irland, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederländerna, Norge, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Tjeckien och Österrike.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer