Nya regler för dig som vill ut och resa - coronatester och ansiktsmask

Det kommer allt fler nya restriktioner och regler för resor inom Europa, allt beroende på vilket land man vill resa till. Och reglerna kan komma att ändras snabbt så det gäller att ha god koll på vad som gäller menar resebyrån Ticket.

Kroatien lockar
Kroatien lockar 

Efter att UD den 30 juni hävde sin avrådan för resor till 11 länder så har resebokningarna stadigt ökat - för det är många som vill ut och resa igen. Men det blir allt viktigare att tänka på hur och var man vill åka - vilka bestämmelser som gäller just där. För resmålen kan ha olika regler och restriktioner för svenska resenärer, som krav på coronatester på flygplatsen eller att man måste fylla i onlineformulär innan man reser till landet. Något som kan skapa förvirring bland svenska resenärer.

– I år är det mer än vanligt att hålla reda på när man bokar sommarresa. Förutom UD:s rekommendationer vill man ju även ha koll på vilka resmål som släpper in svenskar utan karantän eller coronatest på flygplatsen som kan lägga sordin på semestern, och även om man måste registrera sig på någon hemsida innan man reser till landet, säger Michael Kapil, marknadschef på resebyrån Ticket.


Vackra Wien
Vackra Wien 

Resebokningarna har ökat de senaste veckorna, men bara för att svenska UD inte längre avråder från resor till ett land så innebär det ändå att landet ifråga har olika regler eller restriktioner som gäller just för svenska turister.

Schweiz har till exempel fortfarande krav på 10 dagars karantän för resenärer från Sverige, medan Island har krav på coronatest på flygplatsen när man anländer. Spanien, Kroatien och Grekland har krav på att man måste registrera sig genom att fylla i ett onlineformulär, vanligtvis 48 timmar innan resan, berättar Ticket i ett pressmeddelande.  

- Vi svenskar är vana vid att resa obehindrat inom EU, så det är lätt hänt att man inte kollar upp vad som gäller lika noga som när man gör långresor. De vanligaste misstagen just nu är att man missar att fylla i sin hälsodeklaration innan man reser till Spanien eller inte registrerar sitt boende innan man reser till Kroatien, säger Michael Kapil på Ticket.


Älskade Italien
Här i charmiga Ostuni i Italien. 


Detta gäller vid resa till de 11 länder dit det inte råder UD-avrådan:  

Spanien: Inga krav på coronatest eller karantän. Resenärer måste registrera sig på www.spth.gob.es innan resan. 
Kroatien: Inga krav på coronatest eller karantän. Resenärer måste registrera sig på entercroatia.mup.hr innan resan. 
Portugal: Inga krav på coronatest eller karantän vid flyg till fastlandet (andra regler gäller för de självstyrande ögrupperna Madeira och Azorerna). 
Italien: Inga krav på coronatest eller karantän. 
Frankrike: Inga krav på coronatest eller karantän. 
Belgien: Inga krav på coronatest eller karantän. 
Luxemburg: Inga krav på coronatest eller karantän. 
Ungern: Inga krav på coronatest eller karantän. 
Grekland: Tillåter inga direktflyg från Sverige fram till den 15 juli, men svenskar kan fortfarande flyga till Grekland från Köpenhamn eller med mellanlandning utomlands. Slumpmässiga coronatester vid ankomsten. Resenärer måste registrera sig på travel.gov.gr innan resan. 
Island: Alla resenärer födda innan 2005 måste vid ankomsten göra ett coronatest som kostar ca 1000 kr. Resenärer måste registrera sig på visit.covid.is innan resan. 
Schweiz: Krav på 10 dagars karantän för resenärer från Sverige. 

Källa: Ticket Privatresor  

Av Agneta Nisbeth
Foto: Agneta Nisbeth 

Kommentarer