Spaniens charmigaste byar

Spaniens kustlinje är cirka 600 mil lång, och längs den finns några av Europas charmigaste byar. Här kan du se några av dem som Spanska turistbyrån nu tipsar om - kanske dags att börja planera en resa...?

En by I Katalonien


Du har många olika spännande regioner i Spanien att välja emellan, både i norr och längs Medelhavets kust hittar du små byar där du kan flanera i smala gränder. Du kan också besöka livliga fiskehamnar med härliga uteserveringar och restauranger. Här ovanför ser du Cadaqués i Katalonien som var konstnären Salvador Dalís egen favorit. 

Muros i Spanien


Här ovan ser du Muros i Galicien vid Atlantkusten, en mysig fiskeby med hus byggda i sten. Promenera gärna längs Paseo de la Marina fram till hamnen. Cirka sju varje kväll öppnar marknaden med sina stånd där du kan köpa dagens fångst. Mycket mer galicisiskt än så här blir det inte.


Cudillero


I den mysiga byn Cudillero i Asturias - också den vid Atlantkusten - kan du strosa omkring i en by med branta smala gator och gamla vackra byggnader som målats i fina pastellfärger. Nere i hamnen guppar små fiskebåtar, precis som det alltid gjort. 


Baskien


I Hondarribia, Baskien, som ligger vid gränsen mot Frankrike kan du se denna fina gata. Den lilla muromgärdade staden anses vara en av Baskiens allra vackraste. Byggnader från barocken och små hus med balkonger i trä i charmig blandning. Sedan en tid tillbaka är orten också vallfärdsmål för matälskare från hela världen. 

ön Tabarca


Den lilla ön Tabarca som ligger i Valenciaregionen på knappt 0'3 km² går snabbt att upptäcka och att vandra runt här ska vara en upplevelse. Hit kommer du från olika hamnar på Costa Blanca. Innanför den medeltida muren finns cirka hundra gamla hus och där bor det hela 51 personer (2019).

Andalusien


Byn Mojácar i Andalusien, är väl kanske en av de mest känna platserna på denna lista. Speciellt för byn är de vita husen som byggda i backarna runt en kulle. Mojacar har varit ett Mecka för konstnärer och gamla hippies sedan decennier.


Av Agneta Nisbeth
Foto: Spanska turistbyrån

Kommentarer