Testa läckra Flapjacks - medan du väntar på att resa till England

En utomhuspicknick med alla tillbehör är en mycket älskad brittisk tradition. Och även om den allra första London Pic-Nic Society bildades redan 1801, har al fresco-middagen uppnått en ny nivå av betydelse för vänner och familjer i Storbritannien också 2020.  

Flapjacks


Här nedan hittar du några recept på smörgåsar, scones och andra godsaker som du äter med händerna, och det är ett roligt sätt att njuta av en socialt distanserad samvaro. Så ta fram picknickfilten och bli kreativ i köket för att få en brittisk matupplevelse att minnas - alla recept kommer från Brittiska Turistbyrån.

Flapjacks 

Flapjacks med havre är gyllenbruna och fyllda med härlig sirap och är ett måste för alla picknick-älskare över hela landet. Ordet flapjack har använts i Storbritannien sedan 1500-talet, där Shakespeare själv nämnde "flap-jacks" i Pericles, Prince of Tire, som referens till en vanlig engelsk efterrätt. Men den flapjack vi känner och älskar idag skapades inte förrän 1935.     
Ingredienser (för 6 personer):  600 g havregryn  300 g smör eller margarin  250 g ljus sirap  200 g strösocker  En hand russin (kan uteslutas)  2 tsk kanel     
Gör så här:  Smöra en bakplåt eller lägg i bakplåtspapper och förvärm ugnen till 180 °C. Häll socker, sirap och smör i en kastrull och värm långsamt under omrörning tills allt har smält och blandats. Ta av pannan från värmen och tillsätt havre, kanel och russin, blanda tills alla ingredienserna har blivit en smet. Sprid ut smeten på bakplåten och tryck till den. Grädda i 25 minuter eller tills den är gyllenbrun.  Ta ut ur ugnen och skär i lika stora bitar medan den är varm, låt svalna innan du smakar.   

Coronation Chicken 

Denna rätt skapades av Le Cordon Bleu-kocken Rosemary Hume för att fira drottning Elizabeth II:s kröningslunch 1953, och idag åtnjuts den av såväl kungligheter som gatufestande britter! En väsentlig brittisk klassiker som bör ingå i varje picknick, och som kan piffa upp en enkel sallad eller bara vara en helt vanlig utsökt smörgås.     
Ingredienser (för 4-6 personer):  6 msk majonnäs  3 tsk milt currypulver  ½ tsk malen kanel  2 msk mango chutney  2 msk russin  500 g tillagad kyckling i strimlor     
Gör så här:  Blanda alla ingredienserna, utom den strimlade kycklingen, tillsammans i en stor blandningsskål för att skapa en tjock kräm. När allt har blandats, lägg i kycklingen. Lägg på en enkel bädd med salladsblad eller lägg det mellan två brödskivor för att skapa en läcker picknicksmörgås.  


Potatissallad 

Även om den kommer från Tyskland, är potatissallad ett populärt bidrag till alla brittiska picknickutflykter. Det finns många läckra varianter av detta traditionella recept, men här är ett enkelt sätt att göra en potatissallad som regelbundet äts i hela Storbritannien.     
Ingredienser (för 4 personer):  400 g potatis (skalade eller med skalet på, allt enligt tycke och smak)  2-3 msk majonnäs  1 tsk hackad dill eller gräslök  1 msk hackad vårlök  1 tsk malen svartpeppar  1 kokt ägg  1 msk hackad färsk persilja  1 tsk senap (helst Dijon)  En nypa salt     
Gör så här:  Börja med att skära potatisarna i lagom stora bitar och koka dem i en kastrull med kryddat vatten. När potatisen är mjuk, töm ut vattnet och låt potatisen ånga av sig i några minuter. Skär det kokta ägget i små bitar och lägg till den ångande potatisen. Tillsätt därefter majonnäs, hackade färska örter, senap och salt. Rör försiktigt tills allt har blandats.  Lägg över potatissalladen i en skål och ställ in i kylen och låt stå där i 30 minuter - därefter är salladen klar för picknickkorgen!


Av Agneta Nisbeth
Foto: Brittiska turistbyrån 

Kommentarer