Ett grönskande Knivsta - blommor och härliga promenadvägar

 Följ med mig på en liten tur i Knivsta, min närmaste lilla "stad" där jag handlar det jag behöver, fikar och vandrar runt bland blommor och grönska.

Knivsta

 Eftersom jag inte vill resa iväg på några längre turer denna sommar och höst så blir det mest till att vandra runt i min närmaste ort, det lilla samhället Knivsta alldeles utanför Uppsala och Stockholms stora flygplats Arlanda som bara ligger en knappt 20 minuters bilresa härifrån, eller 7 minuter med pendeltåg. 


Knivsta

Men så litet är Knivsta egentligen inte längre, i själva centrum bor nu drygt 7000 personer men i hela kommunen bor det en bra bit över 18.000 personer. Och vi blir bara fler. Det byggs verkligen nya bostäder hela tiden, både i form av flerfamiljshus, radhus och villor. Nya torg och gator skapas och det lilla centrumet förändras allt eftersom.


Knivsta

I kommunens egen prognos ska vi bli över 19.000 innan årets slut, det innebär en befolkningsökning på hela 2,4 %. Vilket några tycker är toppen medan andra är betydligt mer kritiska. Knivsta bildade en egen kommun år 2003 då man bröt sig ut från Uppsala. Här finns sex socknar, Knivsta, Alsike, Husby-Långhundra, Östuna, Lagga och Vassunda. Jag bor själv i Östuna, en bit utanför själva centrum.


Knivsta

Hur själva namnet Knivsta uppstått är inte helt säkert, men 1288 hittar man i alla fall namnet nedskrivet för första gången och då med den gamla stavningen Knifvsta. Orten blomstrade upp i samband med att järnvägen stod klar 1865, då kunde man både åka till Stockholm och norröver i landet. Vilket gjorde orten betydligt mer attraktiv att starta upp företag i. Knivsta blev en populär järnvägsort, med bland annat ett stort sågverk som gav många arbetstillfällen.


Stationshuset Knivsta

När jag var barn gick tågen bara ett antal gånger om dagen, idag har vi till och med pendeltåg från SL som tar oss antingen till Uppsala på 10 minuter eller till Stockholm City på 45 minuter. Stationshuset som ni ser på bilden ovan har spelat ut sin roll för resenärerna, men det har blivit till en välbesökt pub (för medlemmar och andra gäster) i helgerna, Stationshuset. Där kan man också dricka lokalt bryggt öl, tävla i frågesporter och lyssna på livemusik.


Knivsta


På andra sidan järnvägen, på den jag stod när jag tog bilden på Stationshuset ligger denna gamla rödmålade länga där man nu hittar olika affärer. Bland annat en populär prylbod, Knivsta Varuförmedling, där man kan hitta allt från gamla och nya husgeråd, möbler, kläder och böcker. Här finns också en annan charmig affär med gamla fina saker, Fru Larssons diversehandel.


Knivsta


Det finns - i alla fall än så länge - många fina strövområden och mycket grönska att njuta av inne i de centrala delarna av Knivsta. Speciellt längs ån som ni kan se på bilden, där man kan vandra eller jogga efter behag. Det har den senaste tiden också blivit fler mataffärer, en stor ICA, en Willys och en Konsum finns i kommunen, fast vi skulle snart behöva än fler med tanke på hur många som numera bor här. Vi har även ett Systembolag, ett mindre postkontor för företagskunder som snart ska läggas ner, en bilprovning och en hel massa olika verkstäder till exempel. 

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer