Härliga dagar i Hamburg - bästa tipsen här

Hamburg kallas ofta "porten mot världen" och "skönheten vid havet". Till och med de annars så tillbakadragna invånarna i staden har svårt för att dölja sin stolthet över dess unika atmosfär. Upptäck den du också.    

Hamburg


Det var ett tag sedan jag besökte Hamburg senaste gången, men jag minns att jag tyckte det var en stad fler borde upptäcka på riktigt. Här fanns massor av intressanta ställen att besöka och den låg ju så vackert vid vattnet. Så varför inte ta en helgresa när det går att åka iväg utan att bli sjuk? Här kommer i alla fall några tips att spara tills dess, Ni kan ju börja med att ta en rundtur i hamnen, strosa runt i gamla stan och sedan upptäcka HafenCity, Hamburgs nya innerstad. 


Elbe Philarmonic Hall i Hamburg
 

Med hjälp av den Tyska Turistbyrån har jag fått några fina förslag på vad ni numera kan göra i Hamburg, det har onekligen hänt en hel del sedan jag var där sist. Skulle rekommendera att ta en tur med turistbåt mellan gigantiska containerfartyg, majestätiska oceanångare och eleganta yachter genom en av Europas största hamnar, det blir säkert en oförglömlig upplevelse. Sedan kanske en promenad i gamla stan, där förnäma köpmansfamiljer tidigare handlade med kaffe, te och kryddor. 



Numera hittar man originella, hippa restauranger och pubar mellan de vackra kontors- och bostadshusen som kommer ända från 1600- till 1800-talet. Typiskt för Hamburg är även det historiska Speicherstadt med världens största sammanhängande komplex av lagerhus- idag ofta spektakulära bostäder -  i klassisk tegelstensarkitektur, som vilar på tusentals ekpålar och genomkorsas av små kanaler. 


Speicherstadt i Hamburg


I HafenCity kan man uppleva både dagens och morgondagens Hamburg, för här håller en av Europas största innerstäder på att byggas. Kontrasten mellan sjömanstraditionerna och den moderna arkitekturen sätter sin prägel på Überseequartier, som ligger mellan Speicherstadt och hamnen. Här uppstår en stadsdel med maritim känsla med många affärer och en bred boulevard som leder fram till Hamburg Cruise Center.  


Hafen City i Hamburg


En alldeles speciell känsla har invånarna i Hamburg för övrigt för det legendariska kryssningsfartyget Queen Mary 2, som har hittat sin inofficiella hemmahamn här. Varje gång den stora oceanångaren anlöper staden firas det av tusentals åskådare utmed Elbe – ofta med ett stort fyrverkeri och alltid med stor glädje och intresse.  


Hamburg kryssning


En fantastisk utsikt över stadens maritima liv har man från View Point på Cruise Center, utmed Elbes ”pärlkust” här man hittar praktfulla villor och förstklassiga restauranger. Eller så kan ni bege er till Magellan-terrasserna som också ger en fin överblick över Hamburgs nya symbol, konserthuset Elbphilharmonie, i västra änden av HafenCity. Ni kan se konserthuset i den andra av bilderna i det här reportaget, ett silvrigt hus med ett skepp framför.


Dockland Hamburg


Även från det futuristiska Dockland, kontorsbyggnaden med en offentlig utsiktsterrass som sticker ut 40 m över Elbe som ses på bilden ovan, kan man uppleva hamnstadens atmosfär intensivt. En atmosfär av en helt annan typ får man i den livliga, lätt urflippade och aningen alternativa stadsdelen S:t Pauli, med sin omtalade, syndiga gata Reeperbahn. 

Missa inte heller den fina fiskmarknaden Fischmarkt i Altona, där man varje söndagsmorgon tidigt i ottan auktionerar ut färsk fisk och mycket annat gott. Även om man inte ska handla blir detta en mycket speciell upplevelse. 


Speicherstadt Hamburg


Och apropå shopping, i Hamburg är det lätt att fynda allehanda varor till bra priser. Man kan till exempel bege sig till Jungfernstieg, stadens fashionabla shopping- och finansgata, som börjar vid sjön Binnenalster. Till och med här, mitt i centrum, kan man flanera längs den vackra strandpromenaden, precis som vid Außenalster, stadens fritids- och rekreationsområde nära city. 


Hamburg


Tycker du att det verkar som om Hamburgs invånare inte kan få nog av vatten – så stämmer det precis, alla vill vistas i närheten av hav och kanaler. någon gång under dagen. Och vi förstår dem, jag kom ihåg hur mysigt det var att sitta ner med en kopp kaffe och blicka ut över vattnet, längtade dock inte ut att paddla kanot som många gör idag.



Glöm heller inte bort att man äter gott till ett bra pris i hela Tyskland, här ovan kan ni se en film från den Tyska Turistbyrån. Landet har runt 300 restauranger spm är utmärkta med en till tre stjärnor i Guide Michelin.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Tyska Turistbyrån

Kommentarer