Minnen från en resa till Krakow

Förra året var jag på en resa till Polen, ett land jag tidigare aldrig besökt. Det blev en tur till den vackra staden Krakow- Här är några minnen från landets näst största stad.

krakow


Och resan blev verkligen en positiv upplevelse, det finns ju så otroligt mycket att se och uppleva i den gamla staden Krakow, både av anrik karaktär och så alla nya roliga ställen att äta på eller caféer att fika på - för att inte tala om alla affärer att handla i. Jag besökte mest den gamla delen av stan "Stare Miasto" och här fanns verkligen nog med saker att uppleva under min korta men intensiva resa. Jag passade också på att hälsa på min gamla väninna som nu arbetar och bor i Krakow, staden hon en gång föddes i. Hon arbetar även som guide i staden, så ni kan bara föreställa er hur många bra tips jag fick.


krakow


Krakows husfasader må vara lite slitna här och där men det är också charmen med staden, på gott och ont. Jag hade tyvärr bara några få dagar på mig så jag hann inte med ett besök på det närbelägna Auschwitz, ett av Nazitysklands största koncentrationsläger som länge stått på min lista över platser jag måste besöka. Det får bli nästa gång, för jag vill verkligen tillbaka till Polen. Alla var så vänliga och hjälpsamma, här finns också väldigt mycket att se av både historia och kultur. Staden klarade sig också utan allt för stora skador under andra världskriget och den gamla staden är faktiskt uppsatt på UNESCOs världsarvslista.


krakow


När jag var på besök i Krakow var det vår i alla fall enligt kalendern, men ack så kalla vindar som blåste, även om solen sken nästan hela tiden. Jag blev till sist tvungen att kasta mig in i en affär för införskaffa mig en mössa. Staden har tusentals historiska sevärdheter, bland dessa slottet Wawel och Mariakyrkan som jag givetvis besökte. Men - förutom de historiska upplevelserna - var den stora glädjen att upptäcka alla mysiga ställen. Och så god mat jag åt här - ni kan läsa mer om den i länken här nedan!

Fine dining I Krakow››

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer