De fem bästa tågresorna i Storbritannien

 Gillar ni att åka tåg? Ja då ska ni absolut läsa detta, här har vi nämligen samlat de fem bästa tågresorna ni kan göra i Storbritannien.


Med hjälp av den brittiska turistbyrån har vi fått förslag på fem härliga tågresor runt i landet, från den charmiga landsbygden i Kent till kusten i Devon och natursköna Skottland med sina höga berg och magiska sjöar.

1. Upplev resandets guldålder ombord på Belmond British Pullman  

Res tillbaka i tiden ombord The Belmond British Pullman, som är syster till Orientexpressen. Här får du känna på glamouren av 1920-talets lyxresor medan du glider fram genom landsbygden i Kent. Du kan förvänta dig fina middagar, vackra vintagevagnar, stärkta vita linnedukar, glittrande kristallglas och livreklädda hovmästare som tjänstvilligt passar upp dig. Ta för dig av en Afternoon Tea med några av de klassiska godsakerna medan du njuter av underhållning för alla åldrar.    

 


2. Beundra Devons enastående kust från tåget  

Det är inte bara specialföretag som erbjuder minnesvärda tågresor – några sträckor av Storbritanniens reguljära tåglinjer erbjuder underbar utsikt, allt för priset på en vanlig biljett. 'Riviera Line' går från Exeter Central till Paignton i sydvästra England och följer kusten under mer än 30 km, med underbar havsutsikt – på några sträckor finns havet bokstavligen precis bredvid spåret. Vägen passerar några av Devons vackraste badorter, inklusive Torquay. Perfekta vyer för att njuta av te och medhavd matsäck! 

   

 

3. Stig ombord The Royal Scotsman och se Skottland i stil​​​​​​​  

Skottland har några av de mest varierade och vackra landskapen i Storbritannien, med höga berg, skimrande sjöar och stora områden med svepande, orörd landsbygd. Att resa med tåg är ett jättebra sätt att upptäcka Skottlands majestätiska skönhet, och Royal Scotsman, som bara tar 36 gäster åt gången, erbjuder resor på två, tre eller fyra nätter, med utflykter som inkluderar världsberömda whiskybrännerier och historiska platser och slott. Resorna börjar och slutar i Edinburgh, Skottlands huvudstad, som har sin egen internationella flygplats.   

  

4. Åk på världens äldsta smalspårväg i norra Wales​​​​​​​  

Världens äldsta smalspårväg med nästan 200 års historia, Ffestiniog Railway i norra Wales, är också en av de mest natursköna, och stiger mer än 200 meter på sin 21 kilometers resa. Rutten går från hamnstaden Porthmadog till staden Blaenau Ffestiniog, förbi pampiga vattenfall och vidsträckta skogsområden, och slingrar sig sakta över bergssluttningar. Resan varar i 75 minuter och de tre tågen är de ursprungliga loken – nu 150 år gamla – med alla originalvagnar. Porthmadog ligger cirka sex timmar med tåg från London Euston.     


5. Njut av en av de vackraste tågresorna i Storbritannien, från Glasgow till Mallaig  ​

Resan från Glasgow till Mallaig har hyllats som en av de vackraste tågresorna i Storbritannien och för dig genom Skottlands den vilda, praktfulla västkust. På resan passerar du genom Loch Lomond och Trossachs National Park, sedan förbi Storbritanniens högst belägna järnvägsstation i Corrour, samt norr om Ben Nevis, landets högsta bergstopp. Den enastående utsikten upphör inte när du anländer till Mallaig, för i fjärran skymtar du då Isle of Skye som användes som Jättarnas land vid filminspelningen av Disneys The BFG - Stora Vänliga Jätten.


Text Agneta Nisbeth

Foto: Visit Britain

Kommentarer