UD:s nya besked - Nu får ni åter resa till Finland och Slovakien

 Under måndagen kom ytterligare en uppdatering från UD där man nu släppt på reseavrådan till två länder till, nämligen Finland och Slovakien.


Bratislava i Slovakien

För något år sedan var jag på en rundresa i mellersta Europa och kom då till bland annat Slovakien och landets huvudstad Bratislava. Ni kan se bilder från det besöket här i artikeln, då just från huvudstaden med en bild på det vita slottet på en kulle över staden, Bratislava Slott. Sedan här ovan ser ni en bild från samma slott, då med utsikt utöver floden Donau och den nya delen av staden. 


Bratislava i Slovakien

Men det är inte bara Slovakien som vi nu får resa till, även vårt grannland Finland tår på listan och det gör att alla kryssningsresenärer kan se fram emot att åter åka till både Helsingfors och Åbo förutom Mariehamn på Åland.

Så här skriver nu UD på sin hemsida:

"Rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts, beslutar UD följande:  Från och med den 21 september 2020 hävs avrådan från icke nödvändiga resor till Finland och Slovakien." 

UD tillägger också:

"UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike."

För övriga länder inom EU, EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och Schengenområdet - det vill säga Estland, Irland, Lettland, Litauen, Malta och Slovenien - förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 7 oktober 2020. 

UD har tidigare fattat beslut om avrådan från icke nödvändiga resor till övriga länder utanför EU,EES samt Schengenområdet, till och med den 15 november 2020. Detta beslut gäller alltjämt.


Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer