Baka dina egna godsaker - på Kanelbullens dag

 Idag söndag är det Kanelbullens dag - fira det med att baka dina egna bullar. Här får ni hjälp med två enkla och smarriga recept, ett vanligt och ett för veganer.


kanelbullar


För vad går väl upp mot doften av nybakade kanelbullar? Så ta tillfället i akt och baka dina egna detta år. För även om Corona präglar våra liv lämnar det ändå utrymme att sätta lite guldkant på vardagen. Vi har tid att sätta vår egen deg, njuta av höstmyset och en kopp kaffe medan den jäser och för att sedan baka ut dina alldeles egna bullar. Hembakat är nämligen godast. I över 20 år nu har vi firat Kanelbullens dag – så vad väntar du på?

 – Vi kan se att svenskarna sedan Coronas inträde har sökt sig till köket, generella sökningar på vår receptsida, som bakning och fikabröd har nästan fördubblats i antal sedan mars, och mer specifika populära bakverk som just kanelbulle har ökat i ännu större utsträckning. Även försäljningen av våra sockerprodukter har ökat under detta annorlunda halvår. Först trodde vi att det var en effekt av bunkring, men ökningen håller i sig. Det verkar onekligen som att svenska folket bakar sig genom krisen, säger Pernilla Wennerberg, marknadschef på Dansukker. 


Här följer ett recept från Dansukker på Kanelbullar

Du får cirka 45 stycken  

Ingredienser: 

50 g jäst, 5 dl mjölk, rumstempererat 150 g smör, rumstempererat 1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap, 2 tsk mald kardemumma. ca 13 dl vetemjöl. 1/2 tsk salt  

Fyllning: 

100 g smör, 1 dl Dansukker Farinsocker, 3 msk kanel  

Pensling: 

1 Ägg  

Garnering: 

Dansukker Pärlsocker   

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke och tillsätt mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirapen, kardemumman, smöret och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt saltet och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.  Blanda samman smör, socker och kanel till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.  Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.


veganska kanelbullar


Här kommer ett recept från Dansukker på Veganska havremjölksbullar med cashewnötter

Du får ca 18 – 20 st  

Ingredienser:

Vetedeg 75 g, mjölkfritt margarin, rumsvarmt 6 1/2 - 7 dl, ca 400 g vetemjöl, 1/2 dl, ca 45 g rörsocker, 2 krm salt 1/2 pkt, 25 g jäst. 2 1/2 dl havremjölk  

Fyllning:

100 g rostade cashewnötter, mixade 75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt 2-3 msk, ca 35 g rörsocker, 1-2 tsk vaniljsocker  

Pensling:

Havremjölk eller olja  

Garnering:

Hackade cashewnötter och pistagenötter   

Gör så här:

Skär smöret i skivor eller klicka ner det i köksmaskinens skål eller i en degbunke.  Tillsätt mjölet (spara ca 1/2 dl till utbakningen) tillsammans med socker, salt och smulad jäst. Häll på havremjölk.  Arbeta degen kraftigt (5-10 minuter) till en slät och smidig deg. Låt jäsa under plast minst 30 minuter.  Gör fyllningen under tiden. Rosta nötterna i torr stekpanna. Låt svalna och kör dem sedan i mixer (eller hacka rikligt fint). Vispa samman nötterna med margarin, socker och vaniljsocker.  

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla till en rektangel 25 x 50 cm. Bred på fyllningen. Rulla samman degen till en fast rulle och skär den i ca 2 cm bitar. Lägg glest på bakpappersklädd plåt eller i bullformar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.  

Pensla bullarna med havremjölk eller olja och strö över hackade nötter. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.  Ur boken Bara Bullar – en bakläxa, 

Hembakningsrådet. Foto: Øyvind Lund

Av Agneta Nisbeth

Foto Dansukker

Kommentarer