Härliga minnen från sköna Italien - åh vad jag längtar tillbaka!

Av förklarliga skäl blir det inga resor utomlands för mig detta år - precis som många andra väljer jag att stanna hemma under 2020 så länge pandemin pågår för fullt i världen. Men längtar verkligen efter att resa igen och framförallt saknar jag mitt älskade Italien.


Monreale på Sicilien
Här ett besök i Monreale på Sicilien.

Detta år blir det första någonsin - sedan jag började resa utanför Sveriges gränser vid 16 års ålder - som jag inte beger mig iväg på minst en utlandsresa. Jag kanske inte har besökt på otroligt många länder i världen som många andra beresta journalister, bara närmare 50 stycken, men jag har å andra sidan besökt Italien över 50 gånger! Jag har bland annat också besökt Thailand 9 gånger, Spanien mer än 7 gånger, Frankrike 6 gånger och har varit i USA vid 6 olika tillfällen. Jag har även besökt flera andra länder i Europa, Asien och Afrika fler än tre gånger.


Ascoli Piceno
Den fina staden Ascoli Piceno i skymningen

Men det är ändå i Italien som jag älskar allvar mest, sedan jag besökte landet första gången på 70-talet, då jag var där på en charterresa med mina föräldrar till Terracina (med utflykter till Rom, Pompeji, Neapel och Capri) så jag var 16 år gammal så har jag rest dit nästan alla år sedan dess. Och ofta flera gånger om året.


En bild upp mot Vomero i Neapel
En bild upp mot Vomero i Neapel

Jag har också bott i landet ett par år i slutet av 70-talet, då först som barnflicka i Porto San Elpidio söder om Ancona, sedan också början på 80-talet då jag började att studera italienska och lite konsthistoria i vackra Florens. Där stannade jag sedan en tid för att jobba och efter det blev det både Sardinien och Rom, lite senare på 80-talet bodde jag också en tid i Neapel där jag åter pluggade, bland annat italienska.


Neapel
Ännu en bild från mitt älskade Neapel

Nu känner jag verkligen suget att resa iväg till Italien igen, men jag har lovat mig själv att hålla mig från att åka just detta år. Finns jag bara kvar i livet och vid någorlunda god hälsa så kommer jag absolut att åka iväg 2021, något jag redan börjat att planera så smått. Det blir då med allra största sannolikhet en resa till Neapel där jag brukar vistas några gånger om året, i vanliga fall. Men säkert också en tur till Kalabrien där jag ska hälsa på en kompis som precis köpt sig en fin lägenhet. Behöver jag säga att jag längtar som bara den!!!

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer