IATA: Risken att smittas ombord på flygplanet väldigt liten

Enligt den internationella flygbranschorganisationen IATA är risken för att smittas av coronaviruset vid flygresor är extremt liten. Läs mer här om säkerheten ombord.



Nu har charterarrangören TUI tittat lite närmare på risken att smittas under hela resan, inklusive hotellvistelsen och då själva flygresan ner till resmålet. Sedan pandemin startade har man haft 2,1 miljoner resande från olika länder och av dessa har endast 163 bekräftats blivit smittade av COVID-19 under resa och hotellvistelse. Detta är färre än ett halvt fall (0.49) per 100.000 resenärer under en sjudagarsperiod.   

– Vi är experter på att ta hand om människor. De åtgärder vi vidtagit på våra flyg och hotell liknar ingenting vi tidigare gjort. Det kan vara en av anledningarna till att vi ser en minimal smitta på våra resor, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på TUI i ett pressmeddelande.  

Samtidigt visar en rapport från flygbranschorganisationen IATA att det endast finns 44 konstaterade fall som blivit smittade under själva flygresan sedan pandemin bröt ut och detta bland 1,2 miljarder flygpassagerare som då motsvarar blott 1 fall per 27 miljoner resenärer.  

– Vi kan klart konstatera att just utlandsresandet inte bidrar till smittspridning i högre grad än något annat. Följer man bara Folkhälsomyndigheternas rekommendationer kan man hindra smittspridningen minst lika bra under en resa som att vara kvar i Sverige, säger Didrik von Seth, Generalsekreterare för Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen.

Själv stannar jag dock hemma i Sverige och i mitt hus ett tag till - men tror att själva flygresan inte är värre än att sitta på ett fullsatt pendeltåg. 

Detta gör TUI för att säkerhetsställa trygghet på resan - enligt ett pressmedelenade  

Krav på munskydd för både inrikes och utrikesresor 

Djuprengörning av flyg mellan avgångar. 

HEPA filter som renar luften enligt sjukhusstandard. 

Incheckning online när det är möjligt. 

Personal  får utbildning för att ta hand om gästerna,

Färre gäster samtidigt i restauranger och större avstånd mellan borden. 

Djuprengöring av rummen med mera.



Av Agneta Nisbeth

Foto: TUI

Kommentarer