Skrämmande kul på Skoklosters slott

Skoklosters slott håller höstlovsöppet och det finns en ny chans att höra om de okända rösterna i Wrangelvåningen, gestalten på vinden och de iskalla vindarna i Greve Brahes skrivkabinett...  




Nu på höstlovet håller Skoklosters slott - som ligger mellan Stockholm och Uppsala - öppet hela veckan med visningar var femtonde minut. Här får man spökspår med kluriga frågor i slottsparken och pyssel av fladdermusdekorationer, för förra årets populära spökvisningar med verkliga historier om ond bråd död och oroliga själar återkommer även i höst. Under slottets drygt 350- åriga historia har berättelser om spöken tillkommit de senaste hundra åren, då både personal och besökare har tyckts känna närvaron av den andra sidan i det gamla barockslottets mäktiga våningar. 

Står öga mot öga med en vit gestalt

Här är några exempel på vad som hänt på slottet i fråga om spöken och andra oförklarliga händelser: Som den gången när en anställd skulle låsa upp barnkammaren – slottets mest hemsökta rum – och plötsligt stod öga mot öga med en vit gestalt. Eller när en hantverkare som såg en mörk gestalt på vinden i ofullbordade salen.

Vi kan också berätta att spökvisningarna är framtagna av Skoklosters slotts museiguide Petter Inedahl. Han är också journalist och författare som skrivit flera böcker om spökerier och ond bråd död.

Fakta om Höstlov – mys och rys  

När: 24 oktober – 1 november 11-16 Visningar var femtonde minut!  

Spökvisning: Verkliga historier om ond bråd död och oroliga själar. 

Vilka kan komma: Från ca 9 år 

Höstvisning: Vi besöker paradvåningen, rustkammaren och den ofullbordade salen. 

Pyssel: Tillverka fladdermusdekorationer (30 kr, kit finns att köpa i butiken) 

Mer: Spökspår med kluriga frågor i slottsparken  

Dessutom: öppet kl 11-16. Fri entré till bottenvåningen (utställningar, butik och café). 

Pris: Fri entré. 

Guidad visning: 100 kronor för vuxna, barn och ungdom under 19 år gratis. Biljett köps i kassan.

Annat bra att veta

Skoklosters slott har anpassat sin verksamhet för ett omsorgsfullt mottagande:  Begränsat antal besökare i slottet - Mindre grupper vid visning inomhus - Avståndsskyltar inne i slottet - Markeringar för kö till toaletterna och inne i butiken - Endast ingång genom Parkentrén - Ökad städfrekvens

Läs mer här - på Skoklosters hemsida››

Av Agneta Nisbeth

Foto: Pressbild

Kommentarer