UD:s reseavrådan förlängs till dessa länder

Utrikesdepartementet avråder just nu från resor till många länder, både inom och utanför Europa. Det råder också inreseförbud för icke nödvändiga resor till Sverige från länder utanför EU. 



Här har vi - genom Krisinformation.se - samlat myndigheternas information om utlandsresor. Bland annat kom idag ett nytt besked om att UD:s reseavrådan fortsätter att gälla för vissa länder.

Så här skriver UD: "Rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts, beslutar UD följande:  1. UD förlänger avrådan från icke nödvändiga resor till Estland, Irland, Lettland och Litauen till och med den 4 november 2020. UD har tidigare fattat beslut om avrådan från icke nödvändiga resor till övriga länder utanför EU, EES samt Schengenområdet till och med den 15 november 2020. Detta beslut gäller alltjämt."

Utrikesresor och reseavrådan 

I mars 2020 införde Utrikesdepartementet (UD) en avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder i världen. Med icke nödvändiga resor avses besöks- och turistresor. UD har vid flera tillfällen förlängt och förändrat reseavrådan. För de flesta länder i Europa finns inte längre någon avrådan.

Förlängd reseavrådan 

För några länder inom EU, EES och Schengenområdet är avrådan för besöks- och turistresor förlängd till och med den 4 november 2020. Det gäller för resor till Estland, Irland, Lettland och Litauen.  Reseavrådan för besöks- och turistresor till länder utanför EU, EES och Schengen gäller till och med den 15 november 2020. 

Förbered dig och håll dig informerad om resmålet 

Läget är fortsatt osäkert i Europa och pandemin är långt ifrån över. Som resenär bör du noga överväga din resa.  Undvik att resa om du har symtom. Håll dig välinformerad och följ lokala myndigheters råd och anvisningar på plats. Lokala restriktioner och regler förekommer och kan snabbt förändras. Det kan till exempel finnas krav på munskydd och regler om att hålla avstånd. Håll tät kontakt med ditt reseföretag och se över ditt försäkringsskydd. Följ de regler och rekommendationer som gäller på flygplatsen, på flygplanet och dit du reser.  Om du inte följer dessa riskerar du att bli nekad ombordstigning, eller att inte komma in i landet du rest till.  

Ha tillräckligt med pengar för oförutsedda händelser på resan, till exempel vid förseningar. Ladda ner appen UD Resklar för att få aktuell information om ditt resmål. 

Ambassaderna har även aktuell reseinformation på Sweden Abroad. UD eller svenska utlandsmyndigheter kommer inte att kunna bistå med transport till Sverige om du har svårt att ta dig hem på grund av rådande situation. UD har ett särskilt telefonnummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00.  Vid akuta konsulära nödsituationer, ring UD:s konsulära nödjour på telefonnummer: 08-405 50 05.

Läs mer om detta här››

Av Agneta Nisbeth

Foto: Krisinformation.se

Kommentarer