Utställning om modedesignern Katja Of Sweden - snart också i Kristinehamn

Nu kommer Kristinehamns konstmuseum att visa utställningen KATJA OF SWEDEN, Sveriges första internationellt kända modedesigner. Utställningen visas där i sin helhet mellan lördagen den 24 oktober till 24 januari.


Katja Of Sweden

Katja Of Sweden hade omslag på sin tid världens ledande modemagasin, uppmärksammade modevisningar och en egen avdelning på det exklusiva varuhuset Saks Fifth Avenue i New York. Utställningen som producerats av Kulturen i Lund kommer att lyfta fram det första svenska modemärket som blev internationellt framgångsrikt och gör nedslag i Katja of Swedens färg- och mönsterrika design och fångar tidsandan från 1960- och 1970-talen.


Som ni kanske förstår är detta en färgsprakande utställning där man kan få se några av modeskaparen Katja Geigers kläder och skor. Det visas även en journalfilm och modefotografier av Claës Lewenhaupt och Georg Oddner. I korta filmklipp berättar samarbetspartners, designers och modekännare om Katjas betydelse för svenskt mode

– Kulturens samlingar inspirerade Katja Geiger, och det var självklart för henne att donera sin sparade design till Kulturen. Det är roligt att vår vandringsutställning nu ger fler möjlighet att ta del av Katja of Swedens färgsprakande och nyskapande design, säger intendent Charlotte Åkerman på Kulturen i Lund.  

Utställningen som visats tidigare kommer direkt från Röhsska museet i Göteborg som visat utvalda delar av utställningen i sommar, men först visades den hos Kulturen i Lund, som producerat utställningen. På Kristinehamns konstmuseum visas utställningen i sin helhet mellan 24 oktober till 24 januari.  

– Vi är fantastiskt glada att vi får visa utställningen Katja of Sweden hos oss på Kristinehamns konstmuseum. Katja var en pionjär, och hon banade väg för den moderna kvinnan i sin samtid, för kvinnor idag. Hon ville ge kvinnor kläder med hållbar funktion, kläder som inte begränsade kvinnan, som var praktiska och bekväma på arbetet och i hemmet, men hon gav aldrig avkall på estetiken eller det visuella, säger Lena Örtlund, intendent på Kristinehamns konstmuseum.


Av Agneta Nisbeth

Foto: Pressbilder

Kommentarer