Spegel, spegel på väggen där säg vem som vackrast är...

 Ända sedan urminnes tider har kvinnor världen över velat sminka sig och klä sig vackert. Säkert inte bara för att behaga en eventuell partner utan också för det egna självförtroendet.



Långt innan det ens fanns en tanke på att man kunde fotografera sig själv och lägga upp bilderna på Instagram och andra sociala medier fanns naturligtvis också längtan att se bra ut, att vara vacker och få bekräftelsebehovet tillfredsställt. Redan de gamla romarna för att ta ett exempel, och då menar jag främst kvinnorna, använde ofta olika typer av smink för att bättra på utseendet. Det finns att se prov på i Italien som efter utgrävningarna i Pompeji som jag sett på olika museum i Neapel. 



Här även en kopia av en målning man funnit i Herculaneum - den fanns hemma hos någon rik familj i deras romerska villa för närmare 2000 år sedan, också ett fynd efter Vesuvius utbrott år 79 efter Kristus. Kvinnor har som ni ser inte mycket kläder på sig men väl ett par hårband och smycken kring vristerna.

För man har också älskat att smycka sig på olika sätt genom tiderna, till exempel med ringar, halsband och armband. Minns att jag såg ett stort antal fantastiska smycken som faraonerna burit, som man funnit i Egypten. För det var mycket guld överallt där på museet i Kairo när jag besökte det på 70-talet. 



Och bara för det har jag ämnet till ära också tagit en alldeles ny bild på mig själv, som jag naturligtvis genast lade upp på Instagram, precis som man gör i dessa dagar. Bilden är tagen i fredags en kylig eftermiddag här ute på landet och jag är, precis som jag brukar vara här hemma på landet, helst osminkad. 

Jag hoppas också ni alla får en fin helg! Snö eller ej och ta hand om er!

Text och foto; Agneta Nisbeth

Kommentarer