Sverige har blivit ett riktigt vinland

 Idag finns ett 30-tal kommersiella vinproducenter i Sverige och ett hundratal hobbyodlare. Så välkommen till det nya vinlandet Sverige - Spritmuseum i Stockholm visar nu utställningen Vin som berättar mer om utvecklingen.



Det är många frågor man får svar på i den nya utställningen VIN som nu visas på Spritmuseum som ligger på Djurgården i Stockholm. Vad händer just nu i vinlandet Sverige? Hur går det för svensk vinodling, och vad är det för viner som produceras på svenska vingårdar? Vad är egentligen ett naturvin och vad är skillnaden mellan naturliga viner och ekologiska viner? Utställningen är nu öppen och visas till 31 oktober 2021. Går det att odla vin i Sverige och hur smakar det?  

Officiellt vinland

Att Sverige skulle bli ett vinproducerande land var det nog få som trodde när Sverige 1999 blev godkänt som officiellt vinland av EU. Men en handfull pionjärer bestämde sig för att gå på tvärs mot den ingrodda föreställningen att det inte går att odla och producera vin i vårt kyliga klimat. Idag har svenska vinodlare hittat de mikroklimat där vinrankor trivs som bäst och bevisat att det både går att odla vin och göra vin av hög kvalitet och med egen karaktär. Det finns ett 30-tal kommersiella vinproducenter i Sverige och ett hundratal hobbyodlare. I utställningen delar några av dem med sig av sina tankar om svenskt vin, odling och tillverkning.  


– Det händer och har hänt mycket i dryckeslandet Sverige. Vi ser ett ständigt ökande intresse från våra besökare att vilja ta del av det som produceras i vårt land, och nu är det dags att visa vad vinlandet Sverige har att erbjuda, säger Ingrid Leffler, museichef.  

På spaning med Nadja  “2020 är det torraste och grumligaste år jag varit med om”, berättar museets egen dryckesexpert Nadja Karlsson. I en film i utställningen spanar Nadja på aktuella vintrender och lyfter fram vinbegrepp som PIWI-druvor, dry farming, skalmaceration och amforavin. Hon tar även upp frågor om varför vin inte har en innehållsförteckning när alla andra livsmedel måste ha det, och berättar om klimatförändringarnas påverkan på svenska vinodlingar.  



Fakta om svensk vinodling och vinproduktion  

Sedan 1999 är Sverige officiellt erkänt som vinland. Dock ett av de minsta i världen: cirka 130 hektar fördelat på över hundra odlare varav bara ett trettiotal är kommersiella. Den svenska vinodlingen är på frammarsch. Från några hobbyentusiaster för tjugo år sedan till idag där allt fler satsar framåt med professionell personal i vingårdar och vinerier. Några av vinodlarna investerar också stort i nya odlingar och moderna vinkällare. De flesta svenska vinodlare ägnar sig åt småskalig tillverkning av vin – en dryckeskategori som för övrigt fått allt större uppmärksamhet de senaste åren. Flertalet svenska kommersiella vingårdar ligger i Skåne. Men vi hittar även vingårdar i Halland, Småland, Östergötland, på Öland och på Gotland. Till och med uppe i Södermanland finns en vingård. Den anses vara en av världens nordligaste.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Spritmuseum

Kommentarer