Virtuella visningar gör att fler nu köper bostad utomlands

Trots en pågående pandemi och omfattande nedstängningar valde 510 svenskar ändå att köpa en bostad i Spanien. En ökning på 32 procent jämfört med det andra kvartalet. För nu kan man se sin bostad via en digital visning istället för att vara på plats.



Petra Wester på Svensk Fastighetsförmedling ser ett ökat intresse för en bostad utomlands och många är beredda att köpa den genom en digital visning. Speciellt då i Spanien och den spanska registreringsmyndigheten Registradores rapporterade nyligen att den spanska bostadsmarknaden under det tredje kvartalet sett en total uppgång av bostadsköp på 33% och en prisuppgång på 0,8 procent jämfört med det första kvartalet. Antalet svenskar som köpte bostad under det tredje kvartalet var totalt 510 stycken, vilket är en ökning med 32 procent jämfört med kvartalet innan.  

– Att etablera en mäkleriverksamhet i Spanien under 2020, med omfattande nedstängningar och reseförbud låter kanske som en omöjlig uppgift, men vi har tvärtom sett ett stort intresse från svenska köpare där många köp sker genom digitala visningar, säger Petra Wester, vd för Svensk Fast Utland.

 


Många experter pratade tidigare i år om ett prisras på upp till 20%, men detta har hittills uteblivit och marknaden tycks snarare återhämta sig efter en sval vår. I Torrevieja, vilket är en av de orter Svensk Fastighetsförmedling har kontor på, har försäljningen under oktober gått starkt med ett ökat intresse från svenska kunder.  

– Efter en tids osäkerhet upplever vi nu att fler återigen är intresserade av att köpa bostad i Spanien. Jag tror att många efter ett väldigt avvaktande år vill drömma sig bort och planera för tiden som kommer efter nedsättningarna och pandemins omfattande effekter. Vi är försiktigt optimistiska i Spanien där vi nu ser en minskad smittspridning och att utvecklingen går åt rätt håll, säger Christoffer Krogh, franchisetagare och mäklare, Svensk Fastighetsförmedling Torrevieja.


Av Agneta Nisbeth

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Kommentarer