Drottning Kristinas födelsedag firas digitalt

 Nu kommer du att kunna vara med att fira drottning Kristinas födelsedag digitalt, nu när du inte ska ge dig iväg till ett museum. Bakom projektet står bland annat Livrustkammaren.



Just idag - tisdagen den första december startar ett veckolångt digitalt firande av Drottning Kristinas födelsedag i ett samarbete med Christina-Akademien. Det är få historiska personligheter har varit så omdiskuterade genom historien och bilderna av den svenska drottningen är lika skiftande som motstridiga. Livrustkammaren skriver i ett pressmeddelande: "Drottning Kristina var barnet som aldrig fick vara barn, protestanten som blev katolik, kvinnan som kröntes till kung, drottningen som lämnade sin tron. Hon har hyllats, hatats och aldrig upphört att fascinera. Nya forskningsprojekt pågår ständigt och kastar nytt ljus över olika delar av Kristinas liv". 

Men i detta läge med en pandemi som påverkas allas liv är det inte så lätt för museer att ordna utställningar, men man kan ju göra det digitalt.

– Det digitala formatet har gett oss en chans att ha medverkande från andra länder, som vi inte hade haft möjlighet att samla på plats. Det känns särskilt fint att kunna fira européen Kristina med internationella inslag på flera olika språk och samla så många olika röster i ett gemensamt evenemang, säger Magdalena Westin Piotrowska, intendent och programansvarig på Livrustkammaren. 

Christina-Akademien har i flera år uppmärksammat drottning Kristinas födelsedag på Livrustkammaren. Den 8 december har Christina-Akademien och Livrustkammaren normalt firat med ett program av korta föreläsningar om aktuell Kristinaforskning som varvats med dans, musik och teater från 1600-talet. Men i år genomförs programmet helt digitalt. 



Nu har också andra museer, institutioner, dansare, forskare, sångare, musiker och historiker bjudits in från hela landet – tillsammans med Livrustkammaren hyllar de drottning Kristina under en hel vecka. Evenemanget avslutas på drottning Kristinas födelsedag, den 8 december. 

Så här gör du för att hänga med:

Det enda man behöver göra för att delta är att klicka i "Kommer" i Facebook-evenemanget Drottning Kristinas födelsedag.  Då kommer man att få en avisering varje gång det  läggs upp ett nytt inlägg. 

-  Ett stort tack till alla medvärdar som med stor entusiasm har engagerat sig och generöst delar med sig av sina kunskaper under det veckolånga firandet med final på Kristinas födelsedag, den 8 december, säger Magdalena Westin Piotrowska, intendent och programansvarig på Livrustkammaren. 

Medverkande i Drottning Kristina firandet på Facebook 1-8 december är följande: 

Kungliga biblioteket, Föreningen kunskapsturism Kafjärden, Nationalmuseum, Destination Uppsala, Riksarkivet, Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Kristinehamns Historiska, Anna Carlstedt och Gidlunds förlag, Pied en l'Air, Christina-Akademien, Anna Zilli och Accademia Musicale Cristiniana, Rom, Postmuseum, Stockholm Svenska Institutet i Rom - Istituto Svedese di Studi Classici a Roma, Textilvetenskap vid Uppsala universitet. Corinne François-Denève, mfl, Université de Bourgogne, Kristinehamns Historiska, Operabyrån, Ekonomiska museet, Storkyrkan i Stockholm, Tess Kutasz Christensen, Kungliga Hovkapellet samt Skoklosters slott


Text Agneta Nisbeth

Foto: Pressbild

Kommentarer