Liseberg minskar matsvinnet genom takeaway

Det här året visar att man måste tänka i helt nya banor. 1 ton inlagd sill och 250 kg julgodis. Så mycket var beställt och förberett till Hamnkrogens julbord när beslutet togs att ställa in på grund av pandemin. 




Men den välkända nöjesparken i Göteborg ville ändå att maten man beställt skulle komma till användning. Så nu erbjuder Liseberg julbord som take away för att minska matsvinnet. Till julborden på Hamnkrogen, som ofta är uppbokade redan i maj, hade beställningar lagts och förberedelser startat redan i augusti för att kunna göra årets sillinläggningar med mera. 

När beslutet togs att ställa in det årliga julbordet - naturligtvis på grund av coronapandemin - stod Hamnkrogens personal med bland annat 1 ton inlagd sill, 100 kg förberedda såser, 100 kg hembakade julkakor och 1 pall (ca 250 kg) julgodis. Men att bara att bara slänga matvarorna kom aldrig på fråga. Istället erbjuder man nu take away av julborden, där gästerna kan boka julbord för fyra personer, hämta och duka upp hemma hos sig. 



– I det stora julbordet ingår det nio olika sorters sill såsom kräftsill, fransk löksill, och årets nyhet blåbärssillen. Självklart ingår också klassiker som Janssons frestelse, köttbullar, fem olika sorters lax och Hamnkrogens hembakta mjuka pepparkaka, berättar Helena Stenborg, restaurangchef på Hamnkrogen. 

I det stora julbordet för fyra personer kommer det att ingå bland annat 1800 g sill och totalt 1800 gram mat per person. Det finns även ett helt veganskt julbord för två personer att boka. 



Varje år slängs ungefär 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige, något som Liseberg jobbar aktivt med att motverka, står det i det nya pressmeddelandet. "Ett av nöjesparken hållbarhetsmål är att till 2025 minska matsvinnet med 5% varje år. Flera av restaurangerna är anslutna till Generation Waste, en organisation som jobbar med att hjälpa organisationer att minska sitt matsvinn genom att bland annat väga och analysera matavfallet". 

– Vi hoppas att julbord som take away kan bidra till att maten inte går till spillo. Kan det samtidigt underlätta för någon i julstöket så är ju det en härlig bonus, säger Nico Schaak, affärsområdeschef restauranger på Liseberg.


Av Agneta Nisbeth

Foto: Liseberg

Kommentarer