Nya besked från UD: Det här gäller för resor idag

Idag kom nya besked från UD och hur och var vi kan resa i världen den närmaste tiden. Inga förändringar egentligen mot förr men man har ännu inte uppdaterat sin egen sida.


Här ett foto från Catania på Sicilien.

Går man inte på sidan Sweden Abroad där man hittar alla nya meddelanden om resor utomlands så ser man att den ännu inte uppdaterats - ni kan själva titta in här››  

Just idag, den 17 december kom uppdateringen.

Men till TT säger i alla fall Ann Linde att följande beslut gäller, det vill säga ingen ändring sedan tidigare meddelande den 2 december: 

"Avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför Europa gäller fortsatt. De nuvarande råden gäller fram till 31 januari 2021". 

– Det är viktigt att alla som tänkt resa överväger om det verkligen är rätt tid att göra det nu. Vi ser helst att så få som möjligt reser i jul. Om man trots det bestämmer sig för att resa så är det viktigt att man följer de här tre råden: Läs på, följ lokala regler och planera hemresan, säger utrikesminister Ann Linde till TT. 

Det hon med det vill säga är att man inte kan förvänta sig hjälp hem om något händer. Så om ni ska ut och resa just nu trots allt så se över ert försäkringskydd innan avresa. Och så här skriver nu UD, via Sweden Abroad;

"Rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som därefter har förlängts, gäller följande:  

1. UD avråder från icke nödvändiga resor till länder utanför EU, EES samt Schengenområdet till och med den 31 januari 2021.  

2. UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.  

3. Från och med den 17 december 2020 avråder UD inte längre från icke-nödvändiga resor till Estland, Lettland och Irland.    



Av Agneta Nisbeth

Foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer