Pandemin har skapat en kris för världsturismen - föll med hela 72%

Enligt en ny artikel i The Guardian så föll den internationella turismen med hela 72 procent under 2020 årets första tio månader.

Här ett av mina reseminnen, från Thailand.


Den internationella turismen har inte befunnit sig på en så här låg nivå sedan 1990 uppger FN:s internationella turismorgan (UNTWO), enligt tidningen The Guardian. De har jämfört med 2019 och de globala destinationerna hade nu fått hela 900 miljoner färre internationella turister i år. Något man genast förstår kan vara helt förödande för vissa länder och alla de människor som haft sin huvudsakliga försörjning via turismen. 

Hela världens turismsektor förlorade 935 miljarder dollar, vilket är tio gånger mer än under finanskrisen 2009. Och än är det inte över, även om många ser lite ljusare på tillvaron på grund av vaccinationerna som nu sätter igång över världen. Hela turismsektorn är en av de branscher som drabbats allra hårdast av coronaviruset. 

Hotel Lopesan Baobab.


– Sedan början av den här krisen har UNWTO bistått regeringar och företag med data som visar den påverkan som aldrig tidigare skådats på grund av coronapandemin och dess inverkan på den globala turismen. Även om nyheterna om ett vaccin stärker resenärernas vilja att resa, så är vägen till återhämtning fortfarande lång. Vi måste anstränga oss för att säkert kunna öppna gränser samtidigt som vi stöttar de som arbetar inom turismsektorn, säger Zurab Pololikashvili, generalsekreterare i UNWTO, enligt The Guardian.


Text och bild: Agneta Nisbeth

Kommentarer