Sprid julglädje till dem som har det sämst - håll grytan kokande

 Precis som alla år kommer många från Frälsningsarmén att finnas ute på stan med sina julgrytor för att samla in pengar till de som behöver. Sedan 1907 har de gått ut med sina julgrytor runt om i landet.



Den senaste veckan har Frälsningsarméns årliga julgryteinsamling dragit igång runt om i Sverige. De insamlade pengarna ska hjälpa personer och familjer i utsatthet med matcheckar, varma kläder, julklappar och julgemenskap. I år har de digitala julgrytorna fått extra stor betydelse på grund av begränsningar i pandemins fotspår.  

Och det är ofta stora summar de får in till behövande. Förra året samlade julgrytekampanjen in drygt fem miljoner kronor till det lokala sociala arbetet. 

– Kärleken till Gud inspirerar Frälsningsarmén till vårt åtagande att ge praktisk hjälp till människor i nöd. Pengarna som samlas in i våra julgrytor används i vårt arbete bland dem som har utmaningar i livet. Listan över utmaningar som människor står inför är lång och den verkar bli längre för varje år, säger Clive Adams, ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland. 

Och just detta år har coronaviruset fört fler människor till Frälsningsarmén än på länge eftersom effekterna av pandemin har påverkat mångas hälsa och ekonomiska situation. Samtidigt har covid-restriktionerna ställt själva julgryteinsamlingarna inför utmaningar. Traditionen att spela och sjunga vid grytan kan till exempel bli svår att upprätthålla utan att samla mer än åtta personer, men det stoppar inte de lokala initiativen. 

– Julgrytan är ett kanontillfälle att komma ut och på ett naturligt sätt möta människorna i närområdet och berätta vad Frälsningsarmén gör just där. För den lokala kåren är det en möjlighet att själva finansiera det sociala arbetet, säger Mats Wiberg, som är insamlingsansvarig på Frälsningsarmén. 

I kombination med de fysiska julgrytorna driver många av Frälsningsarméns kårer och enskilda medlemmar insamlingar med hjälp av digitala julgrytor via online-plattformen Better Now. I år har många kreativa lösningar uppfunnits för att dra uppmärksamhet till de digitala grytorna och extra medel till de lokala julaktiviteterna. Under december bjuder Frälsningsarmen på många orter på jultallrik, en kasse julmat, presentkort, kläder och julklappar till barnen. 

Årets restriktioner gör att man får tänka om när det gäller julbord och julfester, men kårerna gör sitt yttersta utifrån de lokala förutsättningarna för att kunna bidra till en trivsam jul. Det kan till exempel handla om att göra hembesök till den som inte kan eller vågar ta sig ut. Inför förra julen kunde Frälsningsarméns kårer bland annat: Dela ut presentkort, matkassar, kläder, rekvisitioner och annan ekonomisk julhjälp till 3 856 personer. Servera 12 804 personer mat eller fika på sociala center och kårer. Göra hembesök och sjukbesök hos 382 personer samt stödja hundratals personer med ledsagning, dövtolkning och annan form av hjälp och stöd. Parallellt med de lokala julgryteinsamlingarna genomför Frälsningsarmén under november och december årets viktigaste insamlingskampanj i samband med de stundande juletiderna. Även de pengarna används till kårernas sociala arbete och fyller på där de lokala kårernas egna medel inte räcker till. 

Av Agneta Nisbeth

Foto: Frälsningsarmen

Kommentarer