Europeisk konst från mellankrigstiden visas i Göteborg i sommar

I sommar visar Göteborgs konstmuseum för första gången i Sverige en stor, internationell utställning över mellankrigstidens nysakliga måleri. Och till hösten kommer videokonst från museets samling att visas samt två utställningar med svensk samtidskonst i samarbete med 25-årsjubilerande Sten A Olssons Kulturstipendium.  

Brännpunkt Europa, Grossberg.


I väntan på att kunna öppna igen planerar Göteborgs konstmuseum för sommaren. Storsatsningen Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919–1939 genomförs med stöd av Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur och öppnar lagom till Göteborgs 400-årsjubileum. 

Under 1920-talets Europa framträdde ett måleri som bröt med modernismens utveckling mot abstraktion för att istället återknyta till ett realistiskt bildspråk med rötterna i renässansen. Konstnärerna skildrade världen omkring dem, storstaden med dess moderna arkitektur, transportmedel och nöjespalats men också stilleben och porträtt. Konstriktningen som var populär under 1920- och 30-talen, kom att kallas Neue Sachlichkeit i Tyskland, på svenska översatt till nysaklighet eller den nya sakligheten. 


Anita Rée, Tyskland 1885–1933, Porträtt av Hildegard Haise, 1927

 

–  Det är bilder som ger uttryck åt fascination såväl som oro och ambivalens inför ny teknologi och sociala förändringar, konstaterar intendent Johan Sjöström, en av curatorerna bakom utställningen.  

Så här skriver museet: "Utställningen sätter in den svenska nysakligheten i ett större europeiskt sammanhang där både likheter och nationella särdrag framträder. Ambitionen är att visa ett högkvalitativt urval av nysakligt måleri från olika länder, och att med konstens hjälp teckna en bild av tiden och dess kulturklimat". 

Carl Hammoud, 2020 års mottagare av Sten A Olssons Kulturstipendium inom bild och form.

Göteborgs konstmuseum är tills vidare stängt på grund av smittskyddsrestriktioner. Bakom de stängda dörrarna har ändå museet färdigställt en utställning med konstnärerna Carl Hammoud, Hanna Järlehed och Martin Solymar, 2020 års mottagare av Sten A Olssons Kulturstipendium inom bild och form. 

 – Vi vet ännu inte när vi kommer att kunna återöppna, men vår förhoppning är naturligtvis att denna utställning ska få möta publiken så snart som möjligt, säger museichef Patrik Steorn.  Förhoppningen är att även utställningen Ingrid Vang Nyman. Mycket mer än Pippi Långstrump, som pågick när museet stängdes, kan förlängas.  

Han fortsätter:

– Eftersom vår planering görs långt i förväg och en stor del av verken är inlånade är det svårt att lova något och allt beror på när vi kan öppna igen, men förhoppningsvis kan fler få tillfälle att se den populära utställningen, säger Patrik Steorn.

Exakta datum när utställningen visar är ännu inte klara - läs mer på museets hemsida här››

Av Agneta Nisbeth

Foto: Göteborgs Konstmuseum.

Kommentarer