UD förlänger reseavrådan till den 15 april

 Det blir inga lättnader i vårt resande än på ett tag, idag kom ett nytt beslut från UD om att förlänga reseavrådan till den 15 april.


En bild från mitt älskade Neapel, jag längtar så att resa tillbaka dit!


Regeringen har idag förlängt avrådan från icke nödvändiga resor till länder utanför EU och det till den 15 april. Det berättade utrikesminister Ann Linde tidigare under dagen i en presskonferens. 

– Spridningen fortsätter och vi gör bedömning att det kommer råda en global osäkerhet i flera månader framöver, säger hon.  

Men Ann Linde sa också att man helst inte ska resa alls: 

– Det är inte heller riskfritt att resa inom EU. Läget är att man inte ska resa, förklarade utrikesministern.  

Så här skriver nu UD: Rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts, beslutar UD följande:  

1. För samtliga länder som inte omfattas av punkt 2 och punkt 3 nedan, förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 15 april 2021.  

2. UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike. Dessa länder är fortsatt undantagna från avrådan från icke nödvändiga resor.  

3. Tidigare beslut om att återinföra avrådan från icke nödvändiga resor till Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland samt Norge gäller tills vidare.  Svenska resenärer utomlands uppmanas att skriva upp sig på svensklistan, läsa ambassadens reseinformation på Sweden Abroad samt ladda ner appen UD Resklar och i applikationen slå på pushnotiser för det land man befinner sig i.   Svenska medborgare som är bosatta i utlandet rekommenderas att följa lokala myndigheters råd och anvisningar.

Ett flertal länder har infört olika åtgärder för att begränsa smittspridning i landet som får konsekvenser för resenärer såsom utegångsförbud, undantagstillstånd, in- och utreseförbud och karantänsbestämmelser. En del länder inför även begränsningar i möjligheten att transitera via sina territorier. Dessa beslut kan fortsätta att komma med kort framförhållning.  Sveriges ambassader informerar i den mån det är möjligt om spridningsreducerande åtgärder i enskilda länder på ambassadernas reseinformation.

Sverige har sedan 10 januari en tillfällig pandemilag för covid-19. Den gäller till 30 september.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer