Viking Lines klimatsmarta fartyg Viking Glory har sjösatts

Viking Lines nya fartyg Viking Glory har nu sjösatts i Xiamen, Kina. Det hela gick av stapeln via Youtube och vi kommer att kunna gå ombord på fartyget i början på nästa år då hon ska gå i trafik här i Sverige och Finland.


Här en vy från en av restaurangerna ombord, Algot's.


Intresset för det nya, klimatsmarta fartyget har varit stort och sjösättningsceremonin streamades för allmänheten via Youtube. Fartyget Viking Glory kommer att gå i daglig trafik i början av nästa år på linjen Stockholm–Mariehamn–Åbo.

–Viking Glory förkroppsligar Viking Lines tro på en ljus framtid för resandet på Östersjön. Nyckelorden är hållbarhet, energieffektivitet och en nyskapande nordisk design. Viking Glory är resultatet av ett gediget samarbete med svenska och nordiska partners som genom sin expertis och sitt kunnande bidragit till att vi snart kan fira sjösättningen av ett helt unikt fartyg, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.   




Viking Grace kom i trafik 2013 som världens första stora LNG-drivna passagerarfartyg och belönades med ett antal hållbarhetspriser. Nya Viking Glory är större än miljöpionjären Viking Grace, men beräknas trots detta förbruka ca tio procent mindre bränsle och kommer därigenom bli ett av världens mest energieffektiva fartyg.  



Med Viking Glory vill Viking Line öppna upp världens vackraste skärgård för resenärerna på ett helt nytt sätt. Fartygets stora panoramafönster kombineras med en tyst och bekväm resa under alla årstider. Fartyget inreds av svenska inredningsarkitekterna Koncept och interiören utmärks av "lekfull design, det nordiska ljuset, hållbarhet och digitala lösningar".


Av Agneta Nisbeth

Foto: Vinking Line

Kommentarer