Så får du en säker tur på isen i dessa sportlovstider

 Nu är det många som vill ge sig ut på isarna, det är ju en alldeles speciell upplevelse även om jag personligen inte gillar att åka skridskor. Men det finns en del saker du måste se upp med...



Att ge sig ut på isen kan ge oförglömliga naturupplevelser, men det gäller att vara väl förberedd. Om det värsta skulle hända finns det räddningsresurser, men de bästa förberedelserna gör du själv. För det är allt fler människor rör sig på våra isar vintertid, och aktiviteter som långfärdsskridsko och pimpelfiske är populära i många delar av landet. Så Sjöräddningssällskapet är nu angelägna om att hålla nere antalet olyckor. Nio personer omkom i isrelaterade drunkningsolyckor under 2020, enligt Svenska Livräddningssällskapet. Sex av dem miste livet inom loppet av fem dagar i mars. Olyckorna har skett i olika sammanhang, som vid fiske, skridsko, skoteråkning eller spark.

- Säkerhet är A och O på isen. Det finns många fällor som lurar i form av försvagade isar, bristfällig utrustning och dåliga förberedelser. Vi brukar prata om KUS: Kunskap, Utrustning och Sällskap, som de viktigaste förberedelserna, säger Jonas Ettemo, frivillig sjöräddare vid räddningsstation Uppsala, mångårig skridskoåkare och Sjöräddningssällskapets instruktör i issäkerhet. 

Sjöräddningssällskapet har de senaste åren tack vare donationer och testamenten kunnat utvecklat sin svävarflotta. Med 22 fordon utgör den Sveriges största. Svävarna är placerade på platser där isaktiviteterna är utbredda, men kan flyttas dit behoven för tillfället är som störst. 

- Om olyckan är framme kan det vara skönt att veta att vi finns till hands. Men plurrar man är tiden knapp, så se till att förbättra dina chanser att överleva genom att ha rätt utrustning och sällskap på isen, säger Jonas Ettemo.

Frivillige sjöräddaren Jonas Ettemos säkerhetstips i vinter 

Sällskap! Ge dig aldrig ut ensam. 

Ryggsäck. Packad med ombyte i vattentäta påsar och försedd med grenband. 

Isdubbar. Sätt dem högt och lättåtkomligt. 

Ispik. Använd den ofta. 

Vattentätt mobilfodral. För att kunna larma för sig själv och andra. 

Räddningslina. För att hjälpa andra eller låta andra hjälpa dig. 

Vindtäta kläder och hjälm. Hockey- eller cykelhjälm går bra. 

Kunskap. Gå en kurs genom din närmaste långfärdsskridskoklubb. 

Av Agneta Nisbeth

Foto: Sjöräddningssällskapet

Kommentarer