Visit Värmland hoppas på sommaren 2021

Det har varit ett tufft år för alla hotell i landet och hela Sveriges besöksnäring hoppas nu på att 2021 blir ett bättre år. Så här såg besöksstatistiken ut för Visit Värmland förra året.


Dömle Herrgård Spa och Resort.


Coronaviruset har verkligen ställt till det i landets besöksnäring, många hotell har inte haft så många gäster under sommaren som de brukar. Så här skriver nu Visit Värmland i ett nytt pressmeddelande: "Under föregående veckan mottog vi den preliminära gästnattsstatistiken från SCB för helåret 2020. Under 2020 ser vi ett tapp i Värmland på alla boendeformer med totalt -36,8 %. Den största minskningen i antal övernattningar återfinns inom segmenten camping och hotell, som är respektive -40,2 % och -42,3 %. Andra boendeformer tappar också mycket procentuellt, dock inte lika mycket antalsmässigt. Värmland tappar -16,0 % på svenska övernattningar och hela -78,7 % på utländska. Riket som helhet minskade med -35,7 % jämfört med året innan".

Det har heller inte varit så många gäster utifrån som åren innan, "restriktioner och förbud att röra sig fritt mellan länder har resulterat i ett stort bortfall av utländska besökare. Andelen övernattningar av utländska gäster är 11 % under 2020 jämfört med 34 % året innan. Att besökare från Norge som vanligtvis står för majoriteten av utländska gäster periodvis inte kunnat korsa gränsen alls, har slagit hårt mot näringen. Trots den totala minskningen kan vi se en liten ökning av danska övernattningar under 2020 på boendeformen stugbyar." skriver Visit Värmland.

Man hoppas nu på nya turister till vackra Värmland under sommaren.

Men allt var ändå inte så illa, under förra året ökade antalet övernattningar på campingar med 9,4 %. 

– Uteblivna evenemang i kombination av mycket strikta restriktioner har påverkat vår näring extremt negativt. Juli var ändå för många företag en bra månad, men den täcker inte upp för hela sommaren. Och därtill bortfallet av internationella besökare både under vår och höst som normalt är stora reseperioder kan inte fyllas av nationella gäster. Vår uppfattning är att man under 2020 gärna semestrat med familj och närstående. Man har vistats mycket utomhus men även upplevt kultur och sevärdheter, när det varit möjligt. Att man gärna stannat en längre period vid ett mindre boende, fritidshus eller hyrt en stuga och transporterat sig bilburet under 2020, samt glädjande är att antalet dagsbesökare och värmlänningar har ökat mycket under detta bekymmersamma år, säger säger Mia Landin vd på Visit Värmland..

Hur ser det då ut inför 2021?

– Vi jobbar vidare tillsammans med våra företag och näringsidkare, kommunerna och vår region för att tillsammans klara oss ur krisen och vara redo när världen har ett mera stabilt läge. Tillsammans måste vi tänka till och utöka utbudet ytterligare för hemester och svemester med nya produkter som passar marknaden. Vi ser att intresset att upptäcka det som finns runt knuten är stark, med vår natur, historia, kultur och människorna som bas är vi redo för att jobba vidare för en hållbar svensk basnäring i framtiden, säger Mia Landin.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Värmland 

Kommentarer