Ljudkonst på Göteborgs Centralstation - lyssna medan du väntar på tåget

Nu kan du njuta av ny konst via en app medan du väntar på ditt tåg, om du befinner dig på Göteborgs Centralstation. 



På bilden ovan ser ni konstnären Manuel Pelmus, i en av passagerna inne på Göteborgs Centralstation där man nu presenterar ljudkonstverket East Link. "Joy and Sorrow in Gothenburg" är skapat av konstnären Manuel Pelmus och verket är del i en serie ljudkonstverk producerade av Göteborgs Internationella Konstbiennal som tar avstamp i platserna där Västlänken nu byggs fram. 

Du kan lyssna på konstverken direkt i din mobil via biennalens app. I ljudkonstverket East Link. Joy and Sorrow in Gothenburg görs kopplingar mellan centralstationens roll under 1800-talets emigration till Amerika och vår tids flyktingströmmar. Som lyssnare bjuds du in att reflektera över din egen position i relation till de historier som berättas. Vem får lov att stanna upp? Vem måste hålla sig i ständig rörelse? 

– I mötet mellan verket, platsen och lyssnaren läggs olika lager av erfarenhet och historia på varandra. I ljudkonstverket East Link. Joy and Sorrow in Gothenburg av Manuel Pelmus, vars konstnärliga praktik är förankrad i dans och koreografi, sätts lyssnarens egen kropp i relation till konstnärens, liksom till andra kroppar som delar samma plats – historiskt, i nuet och i framtiden, säger Lisa Rosendahl, curator för biennalen 2021; The Ghost Ship and the Sea Change.  

Ljudverket går att lyssna på i hörlurar via biennalens app i den egna mobiltelefonen när du själv vill. Sök på "gibca" i AppStore eller Google Play. Ljudkonstverket upplevs bäst på plats och i hörlurar.  

Mellan 2019–2021 ansvarar Göteborg Konst för temporära konstgestaltningar runtom byggplatserna av Västlänkens stationer; Haga, Korsvägen och Centralstationen. Som en del av detta projekt producerar Göteborgs Internationella Konstbiennal i samarbete med Göteborg Konst och Trafikkontoret en serie ljudkonstverk för att lyfta in oväntade kvaliteter i stadsrummet under byggtiden av Västlänken. 

Av Agneta Nisbeth

Foto: 

Kommentarer