Nationalmuseums nya utställning om Anders Zorn öppnar i april

Snart kan ni njuta av klassisk svensk konst i Stockholm då Nationalmuseum öppnar sin stora utställning om konstnären Anders Zorn den 6 april. 


Anders Zorn, Vågskvalp, 1887. Foto: Statens Museum for Kunst.

I den nya utställningen på Nationalmuseum går det att ta del av den enorma bredd som hans konstnärskap rymmer. Från akvarellporträtten målade i London till de mest kända motiven från Dalarö, via Paris och USA och slutligen tillbaka till Mora. Att Anders Zorn är en av Sveriges mest välkända konstnärer är det väl få som bestrider. 



Hans liv och yrkesbana har få motsvarigheter i den svenska konsthistorien. Från en relativt enkel uppväxt i Dalarna tog Zorn sig ut i världen med en nästan osannolik förmåga att plötsligt befinna sig långt in i olika maktkretsar. I USA:s finanselit, Paris kulturelit eller Londons societet för att bara nämna några. Utmärkande för Zorns konstnärskap är en exceptionell skicklighet i olika tekniker – akvarell, oljemåleri, etsningar och skulptur. 



Nationalmuseums nya utställning visar såväl de kända klassikerna som mindre kända sidor av konstnären Zorn. Förutom verk från museets egna samlingar visas inlånade verk från Zornmuseet i Mora och ett stort antal verk från privata samlingar som annars inte går att se.

Utställningen är kronologiskt presenterad och följer Zorn från när han först gör entré på konstscenen 1880 fram till hans död 1920.  Zorn – en svensk superstjärna visas på övre plan på Nationalmuseum 6 april – 29 augusti 2021 och är ett samarbete med Kunstmuseum Den Haag i Nederländerna, där den visades under hösten 2020, och Zornmuseet i Mora. 



För att besöka utställningen behöver biljett förbokas för en särskild dag och tid. Detta gäller även för barn och övriga med fri entré. De första biljetterna släpps 23 mars och sedan två veckor i taget via museets webbplats. Publika program i form av föreläsningar och guidade visningar är tills vidare fortsatt inställda. Museet fortsätter med ett rikt digitalt program av föreläsningar, kurser och filmade visningar.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Nationalmuseum

Kommentarer