Ny konst på Odenplans t-bana

Har ni vägarna förbi Stockholm och åker tunnelbana kan ni också sett ett nytt om än tillfälligt konstverk på Odenplans t-bana: SET/SÄTT av Jesper O.T. Anderson.



Region Stockholm presenterar nu en ny tillfällig utställning i montern på Odenplans tunnelbanestation inom ramen för Konstväxlingar - tillfälliga utställningar på sju tunnelbanestationer. Det är SET/SÄTT av Jesper O.T. Anderson som kommer att visas på tunnelbanestation Odenplan den 10 mars – 6 juni 2021.

Så här skriver man i ett pressmeddelande: "Utställningen ”SET/SÄTT” visar hur en begränsad mängd material kan varieras i det oändliga när konstnären Jesper O. T. Anderson löpande bygger om sin skulptur i glasmontern på perrongen." 

–Verket är i min mening är ett slags skulpturalt instrument som jag använder på ett ganska spontant sätt. Ibland utgår jag från en förplanerad struktur och ibland tar jag besluten på plats, berättar Jesper O. T. Andersson.  

Konstnären har valt att arbeta med askträ som är både böjbart och kraftfullt. Träslaget används för att tillverka allt från pilbågar till golv. Utgångspunkten för verket är en egenutformad byggsats med pinnar som kan fästas ihop på olika sätt. Med ett begränsat antal långa, smala ribbor skapas outtömliga möjligheter att variera form och använda utrymmet. Verket tar tillvara den speciella utställningsplatsen. Genom glaset i montern kan verket betraktas ur olika vinklar. De varierade arrangemangen av till synes enkla pinnar illustrerar skulpturmediets mångsidighet. Volym, rumslighet görs till skulpturala element. 

Om konstnären 

Jesper O.T. Andersson (f. 1991 i Jönköping) bor och verkar i Stockholm och examinerades från Kungliga konsthögskolan 2020. Han tecknar och skulpterar med både traditionella och experimentella metoder och arbetar i klassiska liksom ovanliga konstmaterial. Resultaten har ofta en stark form och ett unikt uttryck. 

Om Konstväxlingar 

På Odenplans tunnelbanestation presenterar Region Stockholm utställningar med konstnärer som nyligen utexaminerats från någon av konsthögskolorna i Norden. Publiken får var tredje månad möta verk av en ny konstnär, konsthantverkare eller formgivare. Konstprogrammet för Odenplan är sammansatt av curator Sara Rossling/ArtPlatform på uppdrag av Region Stockholm. 

Konstväxlingar är tillfälliga utställningar på sju stationer i Stockholms tunnelbana där väletablerade och unga konstnärskap möter här en stor publik. Vi får ta del av konst som stimulerar fantasin och erbjuder eftertanke och visuella upplevelser. Verken som visas kan till exempel vara teckning, måleri, foto och video och ger tillsammans en bred bild av hur den samtida konsten ser ut och vad som engagerar dagens konstnärer.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Pressbild: Ny konst på Odenplans t-bana: SET/SÄTT av Jesper O.T. Anderson

Kommentarer